Hoppa till huvudinnehåll

”Vi hjälper brottsoffer”

Vare sig du är brottsoffer, vittne eller anhörig till ett brottsoffer kan du få hjälp av brottsofferjouren.

Det är jätte viktigt att också brottsoffer får hjälp och stöd berättar Janiina Mieronkoski som är verksamhetshandledare för Brottsofferjourens serviceställen i Borgånejden och västra Nyland.

- Att utsättas för ett brott är en traumatisk upplevelse och då finns vi där för att hjälpa till.

Aaron på väg till polisstationen,
Aron och hans mamma på väg till polishuset för att göra anmälan om att hans cykel är stulen Aaron på väg till polisstationen, Bild: Yle/Berislav Jurisic aaron på väg till polisstationen
Det är fortfarande få som vet vad de har för möjligheter att få för hjälp när de råkat illa ut säger hon. Därför vill vi upplysa om ens egna rättigheter i rättsprocessen, hur en brottsprocess ser ut osv. Också brottsoffrets anhöriga och vittnen till brott kan få hjälp.

Att utsättas för brott är hemskt. Det är ofta en ny situation och en personen som utsätts för brott blir ofta skärrad och rädd. Då kan det vara bra att få prata med någon om vad som hänt.

- Förutom att vi kan ge fakta och information om brottsprocessen så finns vi där för att ta emot tankar och känslor säger Mieronkoski.

Frivillig verksamhet

polisstationen i Borgå
Brottofferjouren finns bl.a. vid polisstationen polisstationen i Borgå Bild: Yle/Berislav Jurisic polisstationen i borgå
Brottsofferjouren utbildar också frivilliga stödpersoner som kan fungera som stöd under en längre tid, t.ex. under hela rättsprocessen berättar Mieronkoski. Både hon själv och de frivilliga stödpersonerna hjälper till genom att kartlägga vad som hänt och strukturera hela händelsen.

- Ifall personen är på polisförhör eller diskuterar med en jurist, så kanske de efteråt inte minns vad som sades och då finns vi där för att berätta vad man kom överens om, helt enkelt som ett reservminne.

Brottsofferjouren är en riksomfattande och avgiftsfri service. De vill finnas nära till hands så förutom att man kan ringa dem eller kontakta dem via nätet så finns de ofta vid polisstationer och t.ex. skyddshem.

Mer om vad man skall göra ifall man råkar illa ut och hur det känns att vara med om inbrott och översvämning blir det i Närbild måndag 9.6 kl.20 i Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland