Hoppa till huvudinnehåll

Armén skärper greppet om Bangkok

Soldater har i Bankok kommenderats ut på gatorna till platser där demonstrationer kan äga rum.
Soldater har i Bankok kommenderats ut på gatorna till platser där demonstrationer kan äga rum. Bild: EPA/NARONG SANGNAK bankok

Den styrande militärjuntan i Thailand skärper greppet om huvudstaden Bangkok inför planerade protester mot militärkuppen förrra månaden.

Ytterligare 6 500 soldater och poliser har kommenderats ut på gatorna, särskilt i stadskärnan.

Alla folksamlingar på över fem personer har förbjudits med undantag av fester som militären själv har ordnat efter kuppen.

Det råder fortfarande nattligt utegångsförbud i största delen av landet, inklusive Bangkok.

Utegångsförbudet har hävts endast i turistorter som Pattaya, Phuket, Hua Hin och Koh Samui.

Tre resta fingrar i protest

Militären har också bannlyst en gest som är känd från filmen Hungerspelen.

Gesten med tre resta fingrar har blivit oppositionsaktivisternas inofficiella protestsymbol, och många aktivister har gripits då de har visat den på gatan.

Militärjuntans ledare general Prayut Chan-ocha sa i ett tal till nationen i fredags att folk inte skall göra det offentligt.

-Jag ber er att inte resa tre fingrar, varför måste ni imitera utlänningar. Om ni måste göra det, gör det inomhus inte utomhus, sa Prayut.

I förrgår greps en framstående aktivist som i sociala medier hade uppmanat thailändare att visa gesten i protest mot armén. Det befaras utlösa nya protester över hela landet.

Prayut har också meddelat att det inte blir något nyval på minst ett år, eftersom armén planerar grundlagsrefomer och nya vallagar.