Hoppa till huvudinnehåll

Kandji sänkte Jaro, KuPS slaktade IFK

Jaro-HJK den 8 juni 2014.
HJK och Jaro möttes i solen i Jakobstad inför drygt 2300 åskådare. Macoumba Kandji och Demba Savage sköt HJK till segern. Jaro-HJK den 8 juni 2014. Bild: YLE hjk

Fotbollsligan bjöd på en hel del underhållning på söndagen. Roligast hade fansen i Kuopio som fick se sitt lag besegra IFK Mariehamn med 4-0, och i Åbo där Irakli Sirbiladze i matchens sista minuter gav Inter segern i Åboderbyt mot TPS.

I Jakobstad hittade 2364 åskådare till matcen mellan Jaro och formtoppande HJK. Efter ett tidigt mål signerat Macoumba Kandji drog sig Helsingforslaget tillbaka och spelade smart. Hemmalaget försökte bräcka HJK-försvaret men förgäves och istället var det gästernas Demba Savage som finslipade slutresultatet med ett mål på stopptid.

HJK:s seger betyder många saker. Dels fortsätter laget i bekväm serieledning med 7 poängs marginal till tvåan MyPa. Dels har målvakten Michael Tørnes nu spelat 711 minuter utan att släppa in ett mål. Och tränaren Mika Lehkosuo, som tog över efter Sixten Boström i april, har vunnit samtliga åtta matcher han lotsat HJK med målskillnaden 16-0.

Dramatiskt slut i Åbo

Derbyt mellan TPS och Inter hade alla ingredienser ett derby behöver, med svallande känslor och mycket dramatik. Publiken hittade också till matchen med över femtusen åskådare på läktarna.

TPS inledde målskyttet halvvägs in i första halvlek genom Eero Tamminen. Inter började jobba och tio minuter in i andra halvlek kvitterade debuterande Francis Suarez. Det var slutligen Inters fans som fick en drömavslutning på dagen då målmaskinen Irakli Sirbiladze satte in segermålet i matchens sista minut.

Inters seger lyfter inte laget i tabellen, paradoxalt nog tappade laget ett pinnhål på grund av KuPS förbättrade målskillnad, men i stället målar resultatet upp en allt dystrare situation för rivalerna. TPS fortsätter sist i tabellen, med 6 poäng från tolv matcher.

KuPS överlägsna på hemmaplan

IFK Mariehamn åkte på storstryk i Kuopio då KuPS i första halvlek fixade slutresultatet 4-0. Chibuike Nnah förde upp hemmalaget i ledning efter en kvart efter en fin löpning på en vacker djupledspassning. IFK fick ingenting gjort och bättre blev det inte av att målvakten Otso Virtanen utvisades efter en knapp halvtimme. På frisparksläget därefter överlistade Omar Colley unge reservmålvakten Marc Nordqvist då han petade in en lös returboll.

Nnah fick sitt namn i målprotokollet en gång till och Admir Catovic spikade fast Mariehamns kista med en kanon till slutresultatet 4-0 innan paus. Segern lyfter KuPS till en sjunde plats i tabellen

I Hagalund tog Honka en hemmaseger över RoPs efter ett mål av Nnaemeka Anyamele i den 68:e minuten. VPS och FC Lahti kryssade i Lahtis, målskyttar var Kimmo Hovi för hemmalaget och Keithy Simpson för VPS.

Resultat

FF Jaro - HJK 0-2 (0-1)
Macoumba Kandji 7' 0-1
Demba Savage 90+5' 0-2

KuPS - IFK Mariehamn 4-0 (4-0)
Chibuike Nnah 16' 1-0
Omar Colley 31' 2-0
Nnah 40' 3-0
Admir Catovic 42' 4-0
IFKM: Otso Virtanen 28' rött kort

FC Inter - TPS 2-1 (0-1)
Eero Tamminen 24' 0-1
Francisco Suarez 58' 1-1
Irakli Sirbiladze 90' 2-1

FC Lahti - VPS 1-1 (0-1)
Keithy Simpson 16' 0-1
Kimmo Hovi 49' 1-1

Honka - RoPS 1-0 (0-0)
Nnaemeka Anyamele 68' 1-0

Läs också

Nyligen publicerat - Sport