Hoppa till huvudinnehåll

Sanningskommission grundas i Colombia

Oscar Ivan Zuluaga firar efter att ha fått resultaten från den första omgången i det colombianska presidentvalet.
Oscar Ivan Zuluaga firar efter att ha fått resultaten från den första omgången i det colombianska presidentvalet. Oscar Ivan Zuluaga firar efter att ha fått resultaten från den första omgången i det colombianska presidentvalet. Bild: EPA/LEONARDO MUNOZ zuluaga

Colombias regering och vänstergerillan FARC har kommit överens om att grunda en sanningskommission. Under 50 år av strider har över 200 000 människor dött.

Parterna meddelar att representanter för offren ska höras under de pågående fredssamtalen i Havanna.

Den colombianska regeringens förhandlare Humberto de la Calle sade att det är ett historiskt steg som sätter offren i centrum för fredsprocessen.

FARC deklarerar vapenvila

Samtidigt har FARC-gerillan meddelat om ett treveckors eldupphör inför presidentvalets andra omgång. Vapenvilan varar alltså fram till den 30 juni.

Gerillan vill undvika att oppositionskandidaten Oscar Ivan Zuluaga blir vald. I ett öppet brev anklagar FARC-ledaren Timoleon Jimenez presidentkandidaten Zuluaga för att vilja underminera fredsprocessen.

Zuluaga har ställt hårdare villkor för fortsatta fredssamtal än motkandidaten, den sittande presidenten Juan Manuel Santos. För att fortsatta förhandlingar med FARC kräver Zuluaga att gerillan lägger ner sina vapen, ger över sina ledare till myndigheterna och slutar tvångsrekrytera barn.

Den nuvarande presidenten Juan Manuel Santos inledde fredssamtal med FARC för två år sedan och vill ge processen mera tid.

Zuluaga fick flest röster i presidentvalets första omgång, men opinionsmätningar tyder på att andra omgången mellan Zuluaga och Santos blir mycket jämn.

Läs också