Hoppa till huvudinnehåll

Fåglar som grannar

björktrast fågelungar
Björktrastungar i sitt bo i tallen. björktrast fågelungar Bild: Yle/Lone Widestam björktrast

Vad göra om björktrasten byggt sitt bo i barnens klätterträd eller grå flugsnapparens ungar ropar efter mat i boet på fönsterbrädet?

Amatörornitologen Staffan Weckman från Lovisa säger, att om fågeln valt en plats för sitt bo i närheten av människor så är de nog så pass vana vid att det är liv och rörelse där.

- De blir nog inte störda, men visst är det skäl att hålla hunden kopplad och katten inomhus då när fågelungarna börjar lämna boet, säger Weckman. Fågelungarna flyger dåligt och om de lämnat boet för tidigt flyger de inte alls utan hoppar omkring helt orädda på marken. Då är de ett lätt byte för våra husdjur, säger Weckman.

Hjälplösa fågelungar

En björktrast fågelunge gapar efter mat
Björktrastunge i sitt bo En björktrast fågelunge gapar efter mat Bild: Yle/Lone Widestam björktrast

Fåglarna är ju fridlysta och egentligen får man inte alls röra dem, men Weckman har nog lyft upp fågelungar tillbaka i boet just för att de inte skulle bli kattmat.

Det att fågelföräldrarna skulle lämna en fågelunge för att en människa rört ungen är nog mer eller mindre en myt, säger Weckman.

- Nog ringmärker man ju fåglar också. Visserligen finns det ju speciella arter där det finns mera kritiska tidpunkter i samband med häckningen, säger Weckman, men det gäller nog inte småfåglarna på våra gårdar, menar Weckman.

Starungar i mängd

Den fågelart vars ungar redan nu är flygga, är staren.

- Det är tidsfråga innan vi har de stora starflockarna på våra gräsmattor, säger Weckman.

Många fågelarter kan få upp till tre kullar per sommar - om vädret är tjänligt. Två kullar är mer eller mindre normalt.

- I synnerhet om den första kullen misslyckas, lägger de genast nya ägg, säger Weckman. Min tippning är att till exempel olika slag av mesar kommer att ha två kullar i år.