Hoppa till huvudinnehåll

Miljonarv till Animalia

En person med genomskinliga handskar håller upp en vit råtta med röda ögon.
En person med genomskinliga handskar håller upp en vit råtta med röda ögon. Bild: YLE/ Christa Mäkinen Råtta,försöksdjur,djurförsök,rotta

Djurskyddsorganisationen Animalia har fått över en miljon euro av en avliden kvinna i Helsingfors. Med pengarna har organisationen anställt en sakkunnig inom djurskyddslagen och planerar också att utvidga sina kampanjer mot försöksdjur och pälsdjursfarmer.

Helsingforsbon Maria Lyytikäinen testamenterade över 1,1 miljoner till organisationen. Dels donerade hon 400 000 euro, dels lät hon sin värdefulla bostad i Arabiastranden säljas av organisationen.

Animalias verksamhetsdirektör Salla Tuomivaara uppger att Animalia årligen tar emot arv vars värde uppgår till mellan några tiotusen och några hundratusen euro.

Lyytikäinen var inte medlem i organisationen och storleken på donationen kom som en överraskning för Animalia. Lyytikäinen har uppgett att hon ville testamentera sitt arv till det arbete som görs för djur som far illa. Hon hade inga önskemål kring exakt vad pengarna används till.

Donationen innebär att Animalias årsbudget 2014 stiger till 815 000 euro, mer än 200 000 euro större än 2013.

I höst lanserar organisationen en ny pälsdjurskampanj. Dessutom har man anställt en lagexpert för att förbereda sig för riksdagens planerade reform av djurskyddslagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen