Hoppa till huvudinnehåll

Polis föreslår hastighetsbegränsning för cyklister

En cyklist med färggrann ryggsäck cyklar över Aurabron mot Åbo centrum.
En cyklist med färggrann ryggsäck cyklar över Aurabron mot Åbo centrum. Bild: Yle/Philip Stenkula cykel,cyklister,cyklist

I samband med att vägtrafiklagen förnyas övervägs separata hastighetsbegränsningar för tätorternas lättrafikleder, skriver Helsingin Sanomat.

Kommissarie Dennis Pasterstein, som leder polisens trafiksäkerhetsscentral, anser att 25 kilometer i timmen vore en lämplig hastighetsbegränsning för cyklister och mopeder på lättrafiklederna.

I nuläget gäller den intilligande körbanans hastighetsbegränsning, som i tätorterna oftast är 40 kilometer i timmen.

Ordförande för föreningen Helsingfors cyklister Janne Nurminen stöder Pastersteins förslag när det gäller sådana leder som används gemensamt av cyklister och fotgängare.

Enligt Nurminen vore det ändå mycket viktigare att fundera på hur fotgängarna och cyklister kan skiljas åt på ett vettigt sätt.

Trafikskyddets vd Anna-Liisa Tarvainen frågar sig hur polisens resurser skulle räcka till att hastighetsövervaka cyklisterna.

Läs också:
"Övervakningen av cyklisternas hastigheter begränsad"
”Det måste finnas plats för både snabba och långsamma cyklister”

Läs också

  • Över 200 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

    Uppemot 50 hus rasade samman enbart i Mexico City.

    Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 226 och befaras stiga ytterligare. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

  • Vart går dina skattepengar egentligen?

    Vad kostar undervisning och hälsovård för samhället?

    Våra skatter är en outsinlig källa för missnöje. Vad får man riktigt för alla skatter man betalar? Till exempel skolgång som är gratis för eleven men kostar närmare 9000 euro per år för samhället.

Nyligen publicerat - Inrikes