Hoppa till huvudinnehåll

Rör inte min tältduk

Ancelikh kaspinen
Ancelikh Kaspinen trivs under tältduken som matchar aprikoserna hon säljer. Ancelikh kaspinen Bild: Yle/Helena von Alfthan ancelikh kaspinen

Salutorget kanske byter färg i framtiden. En arbetsgrupp grunnar på hur torget ska se ut, ska torgstånden vara orange, vita eller kanske randiga?

Just nu sitter en arbetsgrupp vid staden och funderar på hur salutorget ska se ut i framtiden. De ser på vilken färg markiserna över torgstånden ska ha, och hur de ska placeras bättre på torget. Också bestämmelserna för i vilket skick tälten måste vara ska ses över. I oktober ska arbetsgruppen vara klar, men det tar minst ett år innan tälten över torgstånden hinner bytas ut.

Idag är halva torget orange och halva vitt. De som säljer souvenirer gör det under vit tältduk, maten säljs under orange och röda tak. Ancelikh Kaspinen säljer frukt och bär på torget. Hon tycker den orange duken hon står under är fin.

- Jag tycker orange är en jättebra färg. Den syns väldigt långt, den ser alltid fräsch ut och den passar bra med mina aprikoser och mina bär. Inget fel på orange. Det har varit så länge som jag kommer ihåg och jag har jobbat här av och till i trettio år. Jag tycker tälten är fina, dom skiner och dom syns och ger färg till allting här, säger Kaspinen.

De blåvita tält som fanns på torget när Helsingfors var designhuvudstad tyckte Kaspinen inte var snygga. Och hon ger inte mycket till övers för arbetsgruppen som staden nu tillsatt för att fundera över torgets utseende.

- Jag tycker de borde ha någonting vettigare att tänka på, och inte oroa sig över vad det ska vara för färg på tälten. Det här har fungerat hur länge som helst. Jag tycker det finns mycket viktigare saker de borde använda tid att fundera på. Till exempel toaletter. Varför finns det inte toaletter här på Salutorget? Varenda dag frågar turister var man kan gå på toaletten. Det behövs någonstans de kan växla pengar, och här finns ingen bankautomat heller, säger Kaspinen.

Orange som metron

Pia-Maria Lehtola, stilexpert och kulturredaktör tycker inte om de orangea markiserna.

Pia-Maria Lehtola
Pia-Maria Lehtola vill ha ett stilfullt och europeiskt torg. Pia-Maria Lehtola Bild: Yle/Helena von Alfthan pia-maria lehtola

- Orange är en färg som finns i snabbmatskedjorna, den sägs öka på aptiten. Orange passar när man äter mat, men annars är det ganska fruktansvärt. Jag kommer också att tänka på metron. Jag tycker vi borde lämna bort de här orangefärgade taken, trots att det är Dalai Lamas färg, säger Lehtola.

Lehtola tycker en mer historisk stil på torget skulle vara lugnande. Torget kunde satsa på ekologiska produkter och torgstånd som passar in i den arkitektoniskt värdefulla omgivningen. Lehtola tycker Helsingfors borde bli mer europeiskt, och då kunde Salutorgets markiser också reflektera det.

- Talar vi om mina personliga favoriter så skulle naturvitt och tjockt bomullstyg kunna vara någonting man kunde se här i Helsingfors. Jag tycker Helsingfors borde bli mera europeiskt och gå tillbaka till sina rötter. Men om jag får vara ännu vildare i mina önskemål så skulle jag vilja se svarta markiser. Det påminner om Engels arkitektur och de här svarta taken runt omkring. Det kan bli lite hett förstås för torgförsäljarna, men det skulle vara elegant, säger Pia-Maria Lehtola.

Orange är smutståligt

Kari Terho driver ett kafé på torget, han säljer soppa och fisk till hungriga turister och Helsingforsbor. Det blir ett starkt orange ljus under tältduken i Terhos kafé. Han tycker det fungerar bra med soppan och fiskarna han säljer.

Kari Terho
Kari Terho säljer fisk och soppa i sitt torgkafe. Kari Terho Bild: Yle/Helena von Alfthan kari terho

- Jag förstår att fruktförsäljare och souvenirförsäljare behöver ett ljust tak för att produkternas färg inte skall förvrängas alltför mycket. Men om vi satsar på ljusa markiser så hålls de inte vita så länge. Varje dag tar vi ner och sätter upp tälten, vita markiser skulle bli smutsigt grå. De borde kunna tvättas ofta, och när det är full säsong finns det inte tid för tvätt, då borde man ha en dubbel uppsättning. Orange är inte så känsligt för smuts, säger Terho.

Läs också