Hoppa till huvudinnehåll

Batman vill inte ha guld i fotboll

Några dagar innan VM börjar är stämningen överraskande sval i Rio de Janeiro. Vem skulle ha trott att fotbollstokiga Brasilien inte gläds mera än så här åt att få vara värd för fotbolls-VM.

- Vi har mognat och tänker inte längre hålla tyst, säger Eron Morais, en 32-årig man som bor i ett medelklassområde i utkanten av Rio de Janeiro.

Här finns inga brasilianska flaggor eller gul och grön färg som man försöker peppa upp stämningen i centrum med.

Det är eftermiddag och Eron sitter hemma i en vit laboratorierock och pillar på några konstgjorda tänder som skall bli en tandprotes. Det är det han livnär sig på, han tjänar ungefär femhundra euro i månaden. I samma hushåll bor också Erons hustru och Erons mamma och fastän alla jobbar så har de svårt att få ihop det.

Eron Morais i Brasilien bygger tandproteser dagtid.
Eron Morais bygger tandproteser dagtid. Eron Morais i Brasilien bygger tandproteser dagtid. Bild: Yle / Jessica Stolzmann batman

- Vi har mat på bordet, men inte till exempel möjlighet att köpa en bil eller resa.

Det värsta, enligt Eron är att de betalar skatt men får inget i gengäld. Skolorna, sjukhusen, flygfälten och vägarna är i uruselt skick. Alla pengarna går enligt Eron i beslutsfattarnas fickor.

Batman

Några gånger i veckan när arbetsdagen är slut byter Eron sin vita laboratorierock mot en svart mantel och drar på sig en mask med fladdermusöron. Han förvandlas till Batman och går ut och protesterar.

- Jag hade en karnevaldräkt som jag tyckte passade bra. Batman är en symbol för kampen mot orättvisor och korruption.

Idag när han är på väg ut i grannskapet i sin utstyrsel väljer han den vanliga masken, men han har också tillverkat en mask av en hjälm.

- Jag har fem stygn i huvudet från demonstrationen i förra veckan. Poliserna slog mig med batong, de är verkligen aggressiva. Brasilien är inte längre en demokrati utan en diktatur, säger Eron upprört medan han visar såret i huvudet.

Nya medelklassen

Brasilien brukar hyllas för att landet med hjälp av olika sociala program har lyckats lyfta över 40 miljoner människor ur fattigdomen. Men sedan i fjol somras har just den här medelklassen demonstrerat mot beslutsfattarna.

Ekonomiprofessorn Fernando Barbosa Filho som har forskat i Brasiliens nya medelklass säger att den brasilianska nya medelklassen inte motsvarar medelklassen på andra håll i världen.

- Över 90 % av dem bor i favelas, slumområden. De har råd med tv och luftkonditionering men inte så mycket mera. Det handlar om en stor grupp människor som har blivit en del av konsumtionssamhället, vilket de inte var tidigare.

Favela.
Favela. Bild: Yle / Jessica Stolzmann favela

Men nu nöjer de sig inte längre med lite högre inkomster. De har blivit medvetna om sina rättigheter, de vet att de har rätt att kräva av staten.

- De ser hur saker och ting fungerar här, hur pengarna försvinner i beslutsfattarnas fickor.

Barbosa Filho kan förstå deras ilska, den är berättigad, säger han. Men med VM-budgeten skulle man knappt finansiera en månads sjukvårdskostnader.

- Det är sant att beslutsfattarna inte höll sina löften, folket fick inte den infrastruktur de lovades då Brasilien åtog sig att ordna VM.

Men problemet i Brasilien är svårare än så, det skulle inte kunna lösas med att inte ordna VM.

Gatornas superhjälte

Eron är en imponerande syn när han med bestämda steg promenerar fram längs gatan. Manteln svajar med vinden. Småbarnen i kvarteren springer efter honom. Han stannar och pratar med dem en stund.

- Jag vill att de skall veta vilka rättigheter de har, förklarar han. Jag hoppas att de också tar upp kampen och kämpar för ett bättre Brasilien.

- Vi tänker inte hålla tyst längre. VM var bara droppen, vi kommer att fortsätta protestera så länge det behövs.

Läs också: Tunnelbanestrejken i São Paulo avbröts

FInländare styr och ställer i VM stad

VM för vem?

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes