Hoppa till huvudinnehåll

Finansutskottet risar regeringen

Kimmo Sasi i riksdagen
Kimmo Sasi i riksdagen Bild: Yle kimmo sasi

Riksdagens finansutskott kritiserar regeringen för att inte komma till skott med sitt eget strukturpaket.
- Förra hösten fattade regeringen beslut som skulle verkställas under våren men det har hänt mycket lite, puttrar Finansutskottets ordförande Kimmo Sasi. Vi försöker nu sätta fart på regeringen!

Det är ord och inga visor när riksdagens Finansutskott kommer med sitt betänkande om statsfinanserna åren 2015- 2018. Främst handlar det om att regeringen är inte tillräckligt bestämd.
- Saker går inte vidare och regeringen tar inte i med hårdhandskarna och fattar svåra beslut, komprimerar Sasi.

"Nytt förutsätter prioriteringar"

Finansutskottet oroar sig speciellt för den snabba skuldsättningstakten. 2008 låg statsskulden på 56 miljarder och statsskulden förväntas uppgå till 100 miljarder nästa år.
- Det går inte längre att höja skuldsättningsgraden, säger Kimmo Sasi. Om man vill göra någonting nytt borde man prioritera bort gamla utgifter.

"Regeringen stimulerar redan för 8 miljarder"

Finansutskottet lyfter också fram sysselsättningsskapande åtgärder för att minska hållbarhetsgapet. Men nya stimulanspengar vill Finansutskottet inte se i nästa års statsbudget.
- Regeringen stimulerar redan för åtta miljarder av statsbudgetens 54 miljarder, anser Kimmo Sasi, som upprepar att det nu gäller att prioritera. Vi måste skapa flera arbetsplatser och mera produktion för de insatser som samhället gör, säger Sasi.

Oppositionen anmälde avvikande åsikt

Samtliga oppositionspartier anmälde om avvikande åsikt i fråga om Finansutskottets betänkande. Sannfinländarna kritiserade regeringens ekonomiska politik, Centern risade den byråkratidjungel som företagarna är tvugna att slå sig fram i och Vänsterförbundet motsatte sig nedskärningar i indexjusteringar och barnbidrag.