Hoppa till huvudinnehåll

Hillary Clinton väntar med beskedet

Hillary Clinton
Hillary Clinton Bild: EPA/ANDREW GOMBERT clinton

USA:s förra utrikesminister och första dam, Hillary Clinton kommer idag ut med sina memoarer om tiden i Obamaadministrationen. Trots att boken inte innehåller några dramatiska avsalöjanden har den väckt mycket uppmärksamhet på förhand i USA. Den ses som ett strategiskt drag inför det kommande presidentspelet, fastän Clinton ännu inte vill avslöja sina framtidsplaner:

- Jag fattar ett beslut när det känns rätt för mig, säger Hillary Clinton i den första av den långa rad av intervjuer den här veckan. För TV-bolaget ABC antyder hon ändå att det är troligt att hon först efter årsskiftet bestämmer sig för om hon ställer upp i presidentvalet år 2016.

Hillary Clinton har ingen brådska med det beskedet, för hon kan bra fortsätta att njuta av sin stora popularitet ett tag till utan förpliktelser.

Ett porträtt av en ledare

Hennes andra memoarbok "Hard Choices" eller "Svåra val" beskrivs ändå av många som en kampanjbok där Clinton får en statsmannaaktig skepnad. Den handlar uttryckligen om hennes erfarenhet inom utrikes- och säkerhetspolitiken, och om relationen till president Barack Obama.

I motsats till Obama ville hon förse moderata syriska rebeller med vapen, men gav efter för presidentens vilja. Hon erkänner också för första gången att det var ett misstag att som senator år 2002 rösta för militäraktionen i Irak.

Men de mycket omtvistade drönarattackerna eller NSA:s spionprogram nämns bara i förbifarten.

Under sin ministerperiod uppfattades Clinton ofta som idogt arbetande men utan stora ambitiösa utrikespolitiska projekt. Det förklaras nu med att hennes främsta insats var att omorientera USA:s linje och återställa landets rykte efter kriget i Irak och president Bushs politik.

Benghazi-kritiken avskräcker inte

Den starkaste interna kritik som Hillary Clinton fick utstå som utrikesminister handlade om hon inte hade gjort tillräckligt för att förhindra den dödliga attacken mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen. Att på så sätt ifrågasätta hennes ledarskap verkar ändå inte avskräcka den eventuella presidentkandidaten som snart kommer att få utstå ytterligare en utredning i frågan.

- Nej egentligen är det ytterligare en orsak till att ställa upp i valet, säger hon.

Den del av ABC:s intervju som ändå har väckt mest uppmärksamhet handlar om familjen Clintons finanser. Både hon och maken Bill är kända för att håva in enorma summor på sina tal vid olika tillställningar, men det försvarar hon med att hänvisa till knappa tillgångar.

- Vi lämnade Vita Huset inte bara utfattiga, utan skuldsatta. Vi hade inga pengar när vi kom dit och vi fick kämpa för att samla resurser för bostadslån, för husen, för (dottern) Chelseas utbildning, konstaterar Hillary Clinton och har redan fått mothugg av främst republikaner som menar att hennes uttalande visar hur lite hon förstår av vanliga människors vardag.