Hoppa till huvudinnehåll

Med tennisskolan blir tv-tittare snabbt tennisspelare

Är du intresserad av att lära dig spela tennis? Tevens tennisskola med Tommy Karlsson och tennislärare Heikki Hedman tar dig på tennislektioner till Lojoön.

Tennis ser lättare ut än vad det är. Det behövs övning och åter övning för att man skall bli ens nöjaktig. Men vem som helst kan börja spela tennis, man är aldrig för gammal. Tv:ns tennisskola på Lojoön tar med dig på lektioner. Tillsammans med tennislärare Heikki Hedman och en grupp på sju personer, där den yngsta är bara fyra år, lär sig också tittarna grunderna i spelet.

På den första lektionen skall deltagarna bli du med bollen genom att studsa neråt, uppåt och mellan varandra.

För att kunna spela tennis behövs racket och boll. Spelarens ålder och storlek inverkar på racketen storlek. En träracket duger bra i början, som proffs kan man spela med metallracket. Alla tennisbollar som säljs i butiker är bra. På gården kan man träna också med plastracket och softboll.

Tennis brukar kallas den vita sporten, men man kan spela i olika slags kläder. Det viktigaste är skorna, som skall vara bekväma med jämn botten.

Den andra lektionen i tevens tennisskola genomförs i ett kylslaget väder. Därför poängteras också vikten med att värma upp ordentligt: hela kroppen, magmuskler, armar och ben. Efter uppvärmningen börjar man med grundslagen. Forehand (med handflatan vänd mot nätet) är det kanske allra viktigaste slaget.

Backhandslaget, som lärs ut i den tredje delen, är inte så svårt att lära sig som det kanske känns och ser ut i början. Det är bara en spegelbild av forehand. Heikki Hedman är mycket nöjd med sina elever. Alla kommer att kunna spela tennis hela sitt liv. Tommy Karlsson hoppas att tevens tennisskola också har många elever runtom i landet vid teveapparaterna. De flesta övningarna kan utföras hemma på gården, eller t.om. inomhus om man har en mjuk boll.

Efter att ha övat på grundslagen forehand och backhand kan kursdelagarna nu spela tennis på riktigt av och an över nätet. I den fjärde delen skall deltagarna därför lära sig att serva.

Med grundslag och serve börjar deltagarna alltmer likna riktiga tennisspelare. I den femte delen slipar gänget på anfallsspelet med volleyslaget.

Och på den den sjätte lektionen skall deltagarna lära sig riktigt svåra slag: skruvade slag och stoppbollar, lobb och smashslag.

I den sista delen repeteras vad deltagarna har gått igenom under de sex lektionerna. Dessutom får vi höra hur poängräkningen sker i tennis. Alla deltagarna håller med om att det är viktigt att gå på kurs. Nu är det bara övning, övning och åter övning som gäller. Och sedan kan man ta nya lektioner.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Finländarnas inställning till de andra

  Finland är inte fritt från vardagsrasism.

  "Jag är inte rasist, men..." Trots att Finland inte tagit emot många invandrare under årens lopp är landet inte fritt från vardagsrasism. Hur är det att komma till Finland som flykting eller invandrare? Eller att vara barn till en invandrare?

 • Vägarna till Närpes

  Närpes är tomaternas förlovade land.

  Närpes är tomaternas förlovade land. Där glittrar växthusen i solen vart man än vänder sig. Till Närpes kommer invandrare för att jobba på växthusen. Men hur går det när det blir ekonomiskt kärva tider?

 • Rastafaris barn i Finland

  Livet i en jamaicansk familj i Finland.

  Författaren Marianne Backlén åkte till Jamaica, förälskade sig i Devon Dawkins och flyttade sedan tillsammans med honom till Helsingfors. Paret har nu två barn och berättar om de motgångar och den rasism de stött på i Finland.

 • Flyktingkvinnor i Finland

  Tre flyktingkvinnor berättar sina historier.

  Att vara flykting och kvinna är en dubbel börda. Här träffar vi tre kvinnor, från Somalia, Rumänien och Chile.

 • Isvarningar på 1960-talet

  På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

  Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

 • Första hjälp på isen

  Första hjälp på isen för barn

  Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

 • Menföre i skärgården

  Menförestiden i Åbolands skärgård

  När isen varken bär eller brister är det svårt att komma fram och bort. Vad gör man i skärgården i menförestider?

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Mentalpatient för livet?

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet