Hoppa till huvudinnehåll

Mika Kohonen vill vinna VM-guld och bli en bättre pappa

Innebandyspelaren Mika Kohonen på landslagsläger i Eerikkilä, juni 2014
Innebandyspelaren Mika Kohonen på landslagsläger i Eerikkilä. Innebandyspelaren Mika Kohonen på landslagsläger i Eerikkilä, juni 2014 Bild: Yle innebandyspelare

Efter en lyckad knäoperation har alla tiders bästa innebandyspelare Mika Kohonen ett tredje VM-guld i kikaren, men viktigast av allt är att vara en bra pappa.

Efter 17 år i landslaget och 18 säsonger på högsta serienivå i Finland och Sverige, vet 37-åriga Mika Kohonen att spelarkarriären närmar sig sitt slut. Hade det inte varit för den lyckade knäoperationen för ett år sen, hade Kohonen, fem gånger vald till världens bästa spelare, sannolikt redan spelat sin sista match på toppnivå. Men några exakta framtidsplaner har inte gjort upp.

- Det är en mycket svår fråga, som jag funderat mycket på. Det lär nog bli något inom idrotten, men det viktigaste av allt, är att ge mera tid åt mina barn, och följa deras idrottande. Jag har en tioårig son som håller på med innebandy, fotboll och ishockey. Jag skulle vilja se alla hans matcher, men just nu missar jag många träningar och matcher. Den yngsta, som fyller fem om någon vecka, spelar innebandy och fotboll.

- Jag vill ge all tid jag har åt dem. Jag vill stötta och skjutsa och krama då det behövs, säger innebandyikonen.

Får lära sig leva med smärtorna

Då landslaget kom samman till sommarens första träningsläger i början av juni, måste Kohonen följa med träningarna från sidan.

- Jag har en bristning i vadmuskeln, en följd av min knäskada. Jag börjar helt enkelt bli gammal och har en del småskavanker. Det är inget allvarligt, men just nu blir det mest gymträning och förhoppningsvis lite trampande på motionscykeln.

Roten till det onda är de broskskador Kohonen har på två olika ställen i knäet, en på insidan och en under patellan. Inre sidan opererades för ett år sen och den gångna säsongen gick mest åt till rehabilitering.

-Det har varit en svår säsong, både fysiskt och mentalt, men just nu är läget stabilt. Jag har mindre ont och jag sover bättre. Under många år sov jag bara en timme i taget och tog tre olika värktabletter för att klara dagen. Den andra skadan är kvar, den kan man inte göra något åt, men jag får försöka leva med den och göra det bästa av situationen.

Klokheten ersätter kvickheten

På grund av knäet kan Kohonen inte göra allt så som han nån gång gjorde på spelplan, utan har fått anpassa spelsättet till sin kropp. Det gäller att försöka bli klokare med åren och ta lärdom av de misstag man gjort.

-För mig betyder varje ny dag en chans att bli bättre på något. Det behöver inte nödvändigtvis vara inom idrotten, utan det kan också handla om att bli en bättre pappa, en bättre make. Det är ju en helhet, där det som finns på sidan om påverkar idrotten och tvärtom.

Redan inför och efter VM 2012 konstaterade Kohonen att det var otänkbart att det skulle bli några fler matcher på toppnivå för hans del.

-Kroppen funkade inte och då jag inte kunde sova om nätterna började det också påverka privatlivet. Men då knäoperationen gick över förväntan, har jag fått en ny chans att vara med i världens bästa landslag och kämpa om en plats i VM-laget och om VM-guldet.

Den tionde upplagan av VM i innebandy avgörs i Göteborg 4-15.12.


Mika Kohonen och klubb- och landslagskompisen Rickie Hyvärinen från Storvreta IBK i Uppsala medverkar även i Sportmagasinet tisdag 10.6.
Programmet kan ses på Yle Arenan i 30 dagar.