Hoppa till huvudinnehåll

Myndighet: Fotboll är inte högklassig underhållning

Steven Gerrard.
Flera sportbarer i Helsingfors kommer bara att visa första halvlek av Englands första VM-match som spelas natten mot söndag. Steven Gerrard. Bild: EPA/KerimOkten/AllOverPress steven gerrard

Fotbolls-VM i Brasilien är inte en giltig orsak till en förlängning av utskänkningstillståndet. Det här drabbar flera sportbarer i Helsingfors som inte kan visa de matcher som startar klockan 1 till slut eftersom baren måste stänga klockan 2. Till exempel är det bara möjligt att se första halvlek av toppmatchen England-Italien på lördagnatten.

- Första halvlek går att se men klockan två ska puben vara tom eftersom vi bara får hålla öppet till klockan två. Vi har inte ens ansökt om förlängd öppetid under VM eftersom det inte beviljas för att baren visar sport på storskärm. Och det känns tråkigt, säger Toni Suonsivu, restaurangchef vid Sportpub Chelsea, som ligger vid järnvägsstationen och är en av de centralast belägna sportbarerna i Helsingfors.

Vad kan vara mer underhållande än VM i fotboll som är världens populäraste sportevenemang? Den där motiveringen låter inte helt vattentät/ Pertti Pällijeff

Suonsivu har varit länge i branschen och vet vad som gäller. Vid Helsingin jalkapallopubi (Helsingfors fotbollspub) känner man inte till praxisen lika väl. Puben öppnade för lite på en vecka sedan och håller nu öppet till klockan 24, men håller under VM öppet till klockan 2. Baren marknadsförs som den enda baren i Helsingfors som bara visar fotboll. Ägaren Pertti Pällijeff säger att puben har lämnat in en ansökan om förlängd öppettid.

- Vi har lämnat in ansökan om förlängd öppettid för att kunna visa toppmatcher som börjar klockan 1. Då inleds godbitar som England-Italien och Portugal-USA. Men nu vet jag inte om tillståndet hinner beviljas i tid, men om vi får hålla öppet längre visar vi också de här matcherna i sin helhet. Vi har redan fått många frågor på förhand om vi visar England-Italien, säger Pällijeff.

Stand-up eller band krävs

Sannolikt kommer Helsingin jalkapallopubi inte att få förlängd öppettid under fotbolls-VM och därmed kommer man bara att kunna visa första halvlek av de matcher som sparkar i gång klockan 1.

- Att en bar visar en fotbollsmatch på storskärm uppfyller inte kriteriet för förlängd öppettid, i så fall skulle alla barer med en tv beviljas tillstånd, säger inspektör Ilkka Ripatti vid Södra Finlands regionförvaltningsverk. Regionförvaltningsverket kan bevilja förlängning av utskänkningstillståndet om vissa krav uppfylls.

Ripatti säger att några barer hört sig för om det är möjligt med förlängd öppettid under fotbolls-VM men att de har fått avslag direkt.

Enligt gällande förordning finns särskilda krav för att en bar ska få förlängt utskänkningstillstånd till klockan 3 eller 4. Ett krav är att baren ordnar högklassig underhållning, som till exempel stand-up eller ett band som spelar. En dj och möjlighet att dansa duger också, men inte sportevenemang på storskärm. Barer som håller öppet längre än utskänkningstillståndet tillåter blir av med sitt tillstånd om det upptäcks.

Toni Suonsiuvu är restaurangchef vid Sportpub Chelsea.
Toni Suonsivu vid Sportpub Chelsea skulle gärna hålla öppet så länge att de VM-matcher som inleds klockan 1 är slut men då krävs förlängt utskänkningstillstånd. Toni Suonsiuvu är restaurangchef vid Sportpub Chelsea. Bild: YLE/ Christoffer Gröhn fotbollspub

Ripatti säger att som underhållning räknas inte heller sidoprogram under matchen, som till exempel att en fotbollsexpert kommenterar i halvtid.

"Vad är mer underhållande än fotbolls-VM?"

Pertti Pällijeff vid Helsingin jalkapallopubi förstår inte hur fotbolls-VM inte ses som högklassig underhållning.

- Vad kan vara mer underhållande än VM i fotboll som är världens populäraste sportevenemang? Den där motiveringen låter inte helt vattentät. På vilket sätt är en fotbollsmatch inte underhållning på samma sätt som en spelning av ett band? Ett band kan spela när som helst men fotbolls-VM ordnas bara vart fjärde år. Och hela vår affärsidé går ut på att visa fotboll i direktsändning, säger han.

Toni Suonsivu vid Sportpub Chelsea säger att systemet är onödigt byråkratiskt.

- Det här är som vilken annan företagsverksamhet som helst och jag trodde att staten var intresserad av pengar, men tydligen inte, säger han.

Fotbolls-VM inleds på torsdag den 12 juni i Brasilien och matcherna spelas i tidszoner som är sex och sju timmar efter finländsk tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen