Hoppa till huvudinnehåll

Sexövergrepp har blivit en epidemi i Egypten

Kvinnor skyddas av män under en demonstration.
Kvinnor skyddas av män under en demonstration i Kairo. Kvinnor skyddas av män under en demonstration. Bild: EPA/AMEL PAIN tahrir,demonstration

Ett av de senaste sexövergreppen på Tahrirtorget i Kairo har väckt starka reaktioner i Egypten. Övergreppet inträffade mitt under firandet av den nyvalde presidenten Abdul Fattah al-Sisi.

På måndagen spreds en kornig video på sociala medier i Egypten. Videoupptagningen visar en polis som försöker rädda en ung, avklädd kvinna från en grupp unga, vilda män.

Offret för den senaste gruppvåldtäkten på Tahrirtorget ska vara en 19-årig studerande. Bilderna visar hennes blåslagna kropp och resterna av avslitna kläder som hänger runt hennes hals. Polisen lyckas till sist få in henne i en paketbil. Fyrverkerier lyser upp den kaotiska scenen. Övergreppet skedde på söndagen då människomassor samlats på Tahrirtorget för att fira valet av al-Sisi.

Enligt aktivistkällor vårdades åtminstone fyra kvinnor på sjukhus efter sexövergrepp under firandet i Kairo på söndagen. Polisen uppger att en av kvinnorna är i kritiskt tillstånd.

Åtminstone sju män har gripits, misstänkta för gruppvåldtäkt, men det är oklart om de misstänks för just det övergreppet som den upprörande videon visar.

Söndagens övergrepp är bara de senaste i en lång rad gruppvåldtäkter och sextrakasserier som inträffat i folksamlingar i Kairo sedan vintern 2011 då de stora protesterna mot den dåvarande presidenten Hosni Mubarak inleddes.

"De roar sig, de är glada"

Tahrir-kanalen, en TV-kanal som beskrivs som en av president al-Sisis starka påhejare, sände direkt från firandet på Tahrirtorget. Under direktsändningen berättade reportern på plats att det kommit in rapporter om sexövergrepp på torget. Hon blev då avbruten av programledaren i studion.

- Jaha, de roar sig alltså, de är glada, sade programledaren Maha Bahnasy glatt fnissande.

Anhängare till al-Sisi har inte velat låtsas om sexövergreppen, eller så skyller de dem på islamister, "provokatörer", eller "illvilliga krafter". Firande anhängare till al-Sisi kan inte göra sig skyldiga till övergrepp, anser många egyptiska journalister och andra kommentatorer.

Utmaning för al-Sisi

Ingen på presidentkansliet har ännu velat kommentera de senaste övergreppen mot kvinnor på Tahrirtorget, skriver New York Times.

Under sin presidentvalskampanj underströk al-Sisi ofta sin respekt för egyptiska kvinnor, men en del människorättsaktivister förhåller sig skeptiska till al-Sisis kvinnosyn.

I april 2011 var al-Sisi chef för den militära underrättelsetjänsten i Egypten. Då försvarade han de så kallade "oskuldstest" som militär och polis utförde på unga kvinnor som greps i samband med demonstrationer. Då lät han förstå att bara oskulder kunde bli våldtagna.