Hoppa till huvudinnehåll

Tunnelbanestrejken i São Paulo avbröts

En stäng tunnelbanestation den 5 juni.
En stäng tunnelbanestation den 5 juni. Bild: EPA/SEBASTIAO MOREIRA tunnelbanestrejk

Tunnelbanearbetarna i São Paulo beslöt sent på måndagen att avbryta den strejk som orsakat trafikkaos i Brasiliens största stad inför inledningen av fotbolls-VM. De hotar ändå att återuppta strejken inför VM-premiären.

Fotbollslag och fotbollsfans som anlände till São Paulo redan på måndagen möttes av hopplösa trafikstockningar. Tunnelbanan är det viktigaste trafikmedlet också för fotbollspubliken i 20-miljoners staden.

Tunnelbanearbetarna i São Paulo kräver kännbara löneförhöjningar och har strejkat i sex dagar. Det trots att en domstol beslöt i söndags att strejken är olaglig och att facket får betala höga böter om inte strejken avbryts. Det har också förekommit sammandrabbningar mellan polis och strejkande arbetare.

Efter en omröstning sent på måndagen beslöt facket att avbryta strejken. Enligt facket kan strejken ändå återupptas på torsdag då öppningsmatchen mellan Brasilien och Kroatien spelas på den nybyggda arenan i staden. Facket kräver att de 42 strejkande arbetarna som fick sparken på måndagen genast får tillbaka sina jobb.

Brasilianska myndigheter oroar sig för att strejker och protester ska störa fotbolls-VM.

En stigande inflation och den tröga ekonomin har underblåst protesterna i Brasilien. Många anser att de cirka 8,5 miljarder euro som används på fotbolls-VM hade gjort större nytta om de spenderats på utbildning, hälsovård eller infrastruktur.

Läs också: Batman vill inte ha guld i fotboll

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes