Hoppa till huvudinnehåll

Barnprostituerade städas undan i Brasilien

Om dagarna är stranden i Fortaleza full av skratt och trevlig stämning. Turisterna flockas för att dricka Coco fria och lapa sol.

Men när mörkret faller på förvandlas VM-staden till en av de mest våldsamma i Brasilien. Endast några tiotals meter från fotbollsstadion ser man halvnakna män, kvinnor och barn som säljer sig själva.

Socialarbetaren Antonio Carlos da Silva arbetar emot barnprostitution. Bild: Jessica Stolzmann
Socialarbetaren Antonio Carlos da Silva arbetar emot barnprostitution. Socialarbetaren Antonio Carlos da Silva arbetar emot barnprostitution. Bild: Jessica Stolzmann Bild: Jessica Stolzmann fotbolls-vm 2014

Socialarbetaren Antonio Carlos da Silva som jobbar med gatubarn, är ute och kör i sin lilla röda bil. Han stannar och pratar med en pojke i tio årsåldern vars kompis nyligen dog efter att han hade blivit skjuten av polisen.

- I Fortaleza finns det områden som är extremt fattiga, säger Antonio Carlos da Silva och kör vidare. Den lilla pojken kryper ihop på några kartongbitar för att sova.

Lite längre fram sitter en annan pojke på trottoarkanten och inhalerar crack. En liten flicka, inte mer än elva år gammal, går med sexiga steg förbi i en rosa topp och små shorts och tittar efter bilarna.

Två pojkar i femtonårsåldern, klädda till kvinnor, poserar i ett annat gathörn.

- Här finns många tonåringar, till och med tioåringar, säger Antonio Carlos da Silva. En stor del är transvestiter.

VM hämtar kunder

Antonio berättar att några av de prostituerade har frågat honom var man kan studera engelska.

- De sade att de vill vara förberedda när fotbollsturisterna kommer.

I Fortaleza spelas sex av VM-matcherna och man väntar sig en hel del turister från Brasilien men också från utlandet.

Fortaleza är sedan länge ett populärt resemål för sexturister från bland annat Europa.

På Vira Vida, en organisation som hjälper tidigare barnprostituerade, befarar man att barnprostitutionen kommer att öka i och med VM.

- Vi vet att under stora evenemang som VM så ökar prostitutionen. Vi har alltid haft sexturister, men nu befarar vi att det kommer att komma många fler, säger Vira Vidas projektkoordinator Ana Isabel Cabral somär uppenbart oroad över situationen.

Otrygg barndom

Vira Vida hjälper ungdomarna på många håll i Brasilien. Organisationen stöder ungdomarna bland annat med att erbjuda dem yrkesutbildning.

Skrik och stampningar hörs från ett av klassrummen. Ana Isabel Cabral berättar att ungdomarna lär sig av en psykolog att få utlopp för sin ilska.

Från ett av klassrummen kommer Antonio, en späd 18-årig kille. Han har en bibel i handen.

- Min styvfar gjorde sig skyldig till övergrepp mot mig och min mamma tillät det, säger han och vill inte berätta så mycket mer.

Antonios klasskamrat Maria, som är sjutton år gammal, vill inte heller tala om allt hon har varit med om. Det här är inte något vi talar om, säger hon

- Min mamma vet ingenting, men det hela började när jag var fem år och min granne kom till mig när mina föräldrar inte var hemma. Han gav mig en slant så att jag kunde köpa glass.

Efter det hade granne tagit tag i Marias armar och knuffat henne ner i sängen och börjat tafsa på henne. Maria visste inte att det grannen gjorde var fel eller brottsligt. Först som äldre lärde hon sig att det är förbjudet att utnyttja barn sexuellt.

På Vira Vida understryker man att det är viktigt att förstå att barnen inte förstår att de gör något förbjudet.

- För dem är det ett sätt att överleva. De kan kanske köpa sig saker de aldrig annars skulle kunna köpa.

- Många människor ifrågasätter inte den machokultur som tillåter övergrepp. De är helt enkelt inte medvetna om att det är fel, det är en av våra utmaningar.

Vira Vidas uppgift är att upplysa människor runtom i Brasilien och internationellt om problemet. Inför VM för de kampanjer på flygfälten och runtom i VM-städerna.

Enligt medborgarorganisationen National Forum for the Prevention of Child Labour finns det omkring en halv miljon barn som arbetar med sex i Brasilien.

Snygga fasader

Några dagar innan VM börjar skall de prostituerade vara borta från områdena kring fotbollsarenan Castelao i Fortaleza.

Det gäller också Maribel, en 22-år gammal transvestit som Antonio Carlos stannar för att tala med. Maribel har färgat blont hår som är uppsatt med spännen och på underkroppen bara några trådar. Hon beklagar att hennes smink har runnit, det regnade för en stund sedan.

Hon säger att hon väntar på fotbollsturisterna.

- Jag ser framemot VM, utlänningarna är de bästa kunderna för de betalar mera.

Enligt Maribel betalar de upp till 200 Rs (70 euro). De lokala kunderna betalar högst 50 Rs (17 euro).

Många hoppas att utlänningarna skall förälska sig i dem och ta dem bort från allt elände.

- Det är inte deras fel att de säljer sig, säger Antonio Carlos da Silva.

Brasilien har spenderat miljoner på att städa upp inför VM. Men roten till problemet kvarstår säger Antonio Carlos da Silva.

- Beslutsfattarna är så korrupta att de låter det här ske. Hotellen, taxichaufförerna och de lokala politikerna är alla inblandade. Det kommer att ta en lång tid att få tills stånd en förändring och det sker endast genom utbildning.

Läs mera:
Antonio Carlos da Silva jobbar för: Pequeno Nazareno
Vira Vida

Läs och titta:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes