Hoppa till huvudinnehåll

Fotbolls-VM har inga gränser

Brazuca, VM-boll 2014
Fotbolls-VM i Brasilien inleds den 12 juni och pågår till och med den 13 juli. Brazuca, VM-boll 2014 Bild: Antonio Lacerda / EPA / All Over Press vm-boll

På torsdag inleds fotbolls-VM i Brasilien och fotbolls-VM är ett idrottsvenemang som engagerar väldigt många även i Åboland, inte minst inflyttade utlänningar vars länder deltar i VM.

Kirjalabon och tysken Gunnar Bornemann berättar hur han skapar sin VM-stämning.

- Hos mig stiger entusiasmen när turneringen väl börjar och när man kommer in i det på riktigt. För mig lönar det sig också alltid att titta lite på tysk TV.

Du säger att du kommer att titta en del på TV, vad säger din fru när hon hör det?

gunnar bornemann
Gunnar Bornemann. gunnar bornemann Bild: Yle/Peter Karlberg gunnar bornemann

- För tillfället har vi TV:n i vårt sovrum och det är inte riktigt hennes grej, men jag tror i alla fall inte att det blir någon kris för att jag tittar för mycket på fotbolls-VM. Men du kan ju fråga henne själv, säger Gunnar Bornemann med ett leende.

- När det väl börjar är det full fart. Vi har till och med upplevt att han har slagit huvudet i taket för att han har blivit så ivrig under en fotbollsmatch. Alltså bokstavligt talat. Så nog är det nog lite mer eld i själen än vad han kanske vågar berätta, eller så är han kanske rädd för mig, jag vet inte, säger Gunnars fru Tove Bornemann skrattandes innan hon fortsätter:

- Men kanske han nu även kan begeistra mig och skapa ett nytt intresse hos mig. Vi får se.

Gunnar Bornemann hoppas givetvis på att hans Tyskland ska gå långt.

- De senaste åren har vi ju varit med i toppen och jag hoppas på att Tyskland tar sig till final. Men jag hoppas också lite på Brasilien för de spelar alltid så fin fotboll och Brasilien har nog också bättre chans att vinna än vad Tyskland har. Tyvärr (skratt).

"Vissa som annars inte ber kan be för Italien"

För Pargasbon Paola Fraboni är det hemlandet Italien som gäller.

paola fraboni
Paola Fraboni med hennes barn. paola fraboni Bild: Yle/Peter Karlberg paola fraboni

- I början av juli kommer vi att åka ner till Italien och det ska bli väldigt kul att följa VM på plats i Italien.

- Italien har bra chanser och det måste man tro. Men går det inte bra för Italien kommer jag att försöka vara objektiv och skulle Finland vara med skulle jag hålla på Finland.

Många är ganska vidskepliga och har fasta rutiner inför och under match, har du någon sådan rutin?

- Nej, inte själv, men jag vet att många i Italien har det. Om man till exempel har gjort något innan Italien har vunnit så gör man sedan det inför varje match. Som om det skulle hjälpa men så tror man. Och vissa som annars inte ber kan be för Italien.

Vad tror du om Italiens chanser?

- Jag måste svara att Italien tar guld, men jag tror inte att det händer. För jag tror att Argentina kan överraska oss ganska mycket. Men mitt hjärta klappar givetvis för Italien och det skulle vara jätteroligt om de lyckas vinna.

Här hittar du allt om fotbolls-VM 2014.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland