Hoppa till huvudinnehåll

Fyra frågor till brasilianerna

Fotbolls VM 2014, Maria, BOLLEN ÄR HOS BRASILIANERNA
Fotbolls VM 2014, Maria, BOLLEN ÄR HOS BRASILIANERNA Bild: Yle bollen är hos brasilianerna

Nedräkningen till fotbolls-VM 2014 har börjat. Vi ställer fyra frågor om mästerskapen i Brasilien till brasilianer.

José Gideval dos Santos
José José Gideval dos Santos Bild: Yle / Jessica Stolzmann josé gideval dos santos

José, 22
1. Vad betyder fotboll för dig?
Jag är fanatisk, det medger jag. Fotbollen betyder allt för mig, den är en del av mig. Och mitt intresse bara växer. Den har tagit över hela mitt liv.
2. Vad tycker du om att Brasilien står värd för fotbolls-VM?
Jag tycker att det är fantastiskt att vi får stå värd för Fotbolls-VM och kan bjuda alla fotbollsintresserade till Brasilien. Det är klart att det kostar. Men det är värt det för vi får en chans att visa upp vårt land. Välkomna alla till Brasilien! Folk tycker förstås olika, men är man fanatisk så tycker man som jag. Jag vill inte vänta längre, så ivrig är jag på att fotbolls-VM skall börja. I vår favela tittar vi tillsammans på matcherna. Jag är så stolt över vårt lag. Neymar är bra men David Luiz är min favoritspelare. Jag är säker på att vi vinner.
3. Vem är Brasiliens värsta motståndare på fotbollsplan?
Argentina är alltid vår motståndare nummer ett, vi har ett hatkärlek förhållande. Jag är ändå mest rädd för Tyskland.
4. Hur beskriver du Brasilien med tre ord?
Tre ord som jag kommer att tänka på då jag tänker på mitt hemland är: glädje, fotboll och vinnare.
Marlene från Fortaleza.
Marilene Marlene från Fortaleza. fotbolls-vm 201

Marilene, 44
1. Vad betyder fotboll för dig?
- Fotboll symboliserar glädje och samhörighet. Jag älskar fotboll. Jag är en stor fan av vårt fotbollslag.
2. Vad tycker du om att Brasilien står värd för fotbolls-VM?
- Jag är 44 år och överlycklig över att få uppleva att Brasilien står värd för fotbolls-VM. Jag har alltid drömt om att Brasilien en dag skulle stå värd, men jag trodde inte att det skulle hända under min livstid. Jag är samtidigt också kritisk och olycklig över att så mycket pengar spenderats på arenorna. Det känns bra att så många brasilianer protesterar och demonstrerar för sina rättigheter.Jag har också deltagit i demonstrationerna. I oktober kommer vi att ha val och då har vi en chans att byta ut våra politiker. Det är bra för vi har många problem.
3. Vem är Brasiliens värsta motståndare på fotbollsplan?
- Argentina.
4. Hur beskriver du Brasilien med tre ord?
- Brasilien är för mig det samma som glädje, samba och fotboll.
Fotbolls VM 2014, Maria, BOLLEN ÄR HOS BRASILIANERNA
Karina Fotbolls VM 2014, Maria, BOLLEN ÄR HOS BRASILIANERNA Bild: Yle bollen är hos brasilianerna

Karina, 21
1. Vad betyder fotboll för dig?

- Fotboll är det roligaste som finns. Det är vår passion, alla i Brasilien älskar fotboll. Här handlar allt om fotboll.
2. Vad tycker du om att Brasilien står värd för fotbolls-VM?
- Jag är stolt över att Brasilen är värd för mästerskapen. Det är också en stor sak för Fortaleza att få vara en av VM-städerna. Alla delstater fick inte samma möjlighet. Jag kommer inte att gå på matcherna, men jag tänker se dem på Fifas Fan Fest -tillställningar. Jag hoppas att allt blir klart i tid, men det ser dåligt ut och nu är det inte många dagar kvar.
3. Vem är Brasiliens värsta motståndare på fotbollsplan?
- Argentina.
4. Hur beskriver du Brasilien med tre ord?
- Brasilien är ett soligt, magiskt och festligt land
Fotbolls-vm 2014.
Sandro Silva Fotbolls-vm 2014. bollen är hos brasilianerna

Sandro Silva, 34
1. Vad betyder fotboll för dig?
- Jag älskar fotboll. Jag kopplar av då jag ser på fotboll. Det är underhållning och ett sätt för mig att fly den tuffa verkligheten i Brasilien. Jag läser allt som finns skrivet om fotboll.
2. Vad tycker du om att Brasilien står värd för fotbolls-VM?
- Vi borde ha gjort det enklare och slösat mindre pengar. Vi borde ha färre VM-städer och inte tolv som nu. Till en början var jag nöjd då jag hörde om all infrastruktur som skulle byggas, men löftena har inte förverkligats. De har inte byggt infrastrukturen utan bara arenorna. Korruptionen har ätit upp pengarna. Jag tänker titta på matcherna men också delta i protesterna. Vi brasilianare har nu ett ypperligt tillfälle att visa världen hur illa ställt vi har det. Flygfälten, sjukhusen och skolorna behöver resurser. Rasismen är ett annat stort problem. På högre poster eller bland beslutsfattarna finns inga svarta.
3. Vem är Brasiliens värsta motståndare på fotbollsplan?
- Argentina.
4. Hur beskriver du Brasilien med tre ord?
- Brasilien är ett avslappnat, rörigt och vänligt land.
Maria Inez håller i en fotboll.
Maria Inez Maria Inez håller i en fotboll. Bild: Yle / Jessica Stolzmann maria inez

Maria Inez
1.Vad betyder fotboll för dig?
- Jag tycker inte om fotboll. Brasilianerna är galna i fotboll men jag är intresserad av annat. Jag är intresserad av musik och jag tycker om att sjunga. Jag älskar mina promenader längs stranden vid Copacabana om morgnarna.
2. Vad tycker du om att Brasilien står värd för fotbolls-VM?
- Det är väldigt förbryllande att vi arrangerar ett så här stort evenemang. Vår hälsovård och våra skolor skulle behöva pengarna. Det här gör folk arga och aggressiva. Jag förstår folket för våra politiker stjäl av oss, de sätter pengarna i egen ficka. Situationen är faktiskt så allvarlig att jag skulle vilja flytta utomlands även om jag älskar Rio de Janeiro.
3. Vem är Brasiliens värsta motståndare på fotbollsplan?
- Argentina
4. Hur beskriver du Brasilien med tre ord?
- Brasilien är ett vackert, våldsamt och ojämlikt land.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport