Hoppa till huvudinnehåll

Karleby hamn gick miste om export av 400 järnvägsvagnar

Hamndirektör Torbjörn Witting i Karleby
Hamndirektör Torbjörn Witting i Karleby Hamndirektör Torbjörn Witting i Karleby Bild: YLE/Patrik Enlund torbjörn witting

Karleby hamn går miste om intäkter från exporten av 400 järnvägsvagnar på grund av hamnstrejken. Det är stora pengar och därtill drabbas ägarna till flera fartyg som skulle lastas i hamnen.

400 järnvägsvagnar med järnpellets från Ryssland blev stående i Karleby när stuvarna utlyste sin oväntade strejk. Bortfallet går inte ens att kompensera, säger hamndirektör Torbjörn Witting. Hamnen kör för fullt och lika packat är det på
järnvägsrälsen från Ryssland.

- Det finns inte en ledig dag resten av året varken på spåret eller i hamnen vilket innebär att bortfallet inte kan kompenseras, säger Witting. Det harmar eftersom hamnen väntas slå nytt rekord i år. Nu blir rekordet inte fullt så stort. I hamnen stod idag lyftkranarna stilla och tre fartyg väntade på lastning.

Hur mycket det innebär i reda pengar har man inte räknat ut ännu, men det drabbar inte bara hamnen utan även rederierna då fartygen ligger en extra dag i hamnen. Witting betecknar fackförbundet AKT:s strejk som häpnadsväckande.

Det var sent igår kväll han fick ett kortfattat mail om att strejk utryter klockan 6 på morronen. Orsaken förstår han inte alls.

- Genom åren har vi haft fartygsblockader även i Karleby hamn, men det har gällt ett enskilt fartyg, annars har verksamheten kunnat fortgå. Att alla hamnar och hela landets export stoppas som i det här fallet för en enda fartygsblockad i Torneå har han ingen förståelse för.

I Karleby strejkar 200 stuvare. Varken huvudförtroendemannen eller vice var i hamnen i dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten