Hoppa till huvudinnehåll

Kewatecs största båt åker till Stockholms skärgård

De bygger oljebekämpningsbåtar till Kymmenedalen och brandbåtar till Holland. Båttillverkaren Kewatec i Karleby har orderboken full för mer än ett år framöver.

Den här veckan levererar de sin största båt hittills. Holly är 23 meter lång och åker i väg till Stockholm där hon ska ta passagerare i skärgården.

- Det här är den fjärde båten vi levererar åt samma köpare. Vi ser att våra kunder är väldigt imponerade av industrin och hela det nätverk som finns här, säger vd Jens Ahlskog på Kewatec.

Stora båtar går åt

Enligt Ahlskog har stora och dyra båtar bra åtgång just nu.

- De mindre nöjesbåtarna klanske inte drar så bra, vi har åtminstone inte sett något stort sug efter dem. Ibland är det lite lugnare, men då satsar man på att utveckla nya modeller, säger Ahlskog.

När försäljningen börjar dra igen är tillverkarna redo med nya modeller och Ahlskog tror på goda år för båtindustrin i Österbotten. De senaste två åren har Kewatec anställt ungefär 15 personer och sysselsätter nu 50 arbetstagare.

Samarbete mellan tillverkare

Ahlskog berömmer också det samarbete som finns bland regionens båttillverkare. Kewatec har nu ett tiotal anställda som de hyr från andra företag.

- Vi drar nytta av mindre företag som hyr ut arbetskraft. På det sättet kan vi jämna ut den bubbla vi har haft. Men utvecklingen ser ut att i alla fall fortsätta med en jämn ökning de kommande åren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten