Hoppa till huvudinnehåll

Petersgatan upp och ner - igen

Gatuarbeten pågår på Petersgatan i Helsingfors.
Också den här sommaren pågår gatuarbeten på Petersgatan i södra Helsingfors. Gatuarbeten pågår på Petersgatan i Helsingfors. Bild: Yle/Pia Johansson juni 2014

Idylliska Petersgatan i södra Helsingfors hör till de lugnaste kvarteren i stan. Utom på sommaren, då asfaltborrarnas genomträngande ljud ekar mellan husväggarna och grävmaskinerna stöter sina stora skopor i marken. Det har inte undgått Jaana Lehtinen, som har en smyckesateljé vid Petersgatan.

- Det verkar som om gatan varje sommar rivs upp på nytt. Och när man frågar vad som är på gång, så är det alltid olika instanser som gräver. Ena gången ett telebolag, nästa gång ett kabelbolag...

Smyckesdesigner Jaana Lehtinen i sin ateljé på Petersgatan i Helsingfors.
Smyckesdesigner Jaana Lehtinen har sett hur Petersgatan har grävts upp otaliga gånger. Smyckesdesigner Jaana Lehtinen i sin ateljé på Petersgatan i Helsingfors. Bild: Yle/Pia Johansson petersgatan

Jaana Lehtinen har rätt, där hon har iakttagit ruljansen från sin lilla ateljé. Sedan år 2008 har delar av Petersgatan grävts upp 20 gånger.

  • 3 gånger av Helsingfors Energi på grund av fel i fjärrvärme-distributionen och gatubelysningen.
  • 3 gånger av Helen Elnät på grund av elkabel-arbeten.
  • 3 gånger av Helsingin Kaupunkikaasu för underhåll av gasrören. Också orsaken till att det grävs i Petersgatan just nu.
  • 3 gånger av olika telebolag, för att dra datakablar.
  • 8 gånger av olika husbolag och disponentbolag för att koppla vattenrör.

Jaana Lehtinen är uppgiven och som många andra undrar hon:

- Är det helt omöjligt att koordinera gatuarbetena, så att man kunde fixa flera ärenden på samma gång?

Konsumenter betalar för teleoperatörernas onödiga grävjobb

I Helsingfors stads Byggnadskontor är det Petri Ojala som har hand om gatuarbeten. Ojala säger att det inte är något speciellt med att Petersgatan rivs upp så ofta.

- Det finns vattenrör, elledningar, datakablar och gasrör i våra gator och de ligger delvis på varann. Ibland uppstår det läckor eller fel, som inte kan förutses och då bara måste man gräva upp gatan för att komma åt felet, beskriver Ojala.

Petri Ojala tar emot ansökningar om grävarbeten och försöker koordinera projekten - så gott det går. Men när det gäller dataförbindelser, så är det svårt ibland, menar han.

- Teleoperatörerna vill förnya och dra nya datakablar enligt var de har kunder, och den situationen varierar ju hela tiden. Det kan leda till att gator grävs upp onödigt ofta.

Men det blir dyrt för operatörerna att gräva upp ett gatuasvnitt, eftersom staden tar in en avgift för det. Blir det så att säga överloppskostnader för att telebolag inte koordinerar sitt grävande, så är det solklart vem som står för fiolerna, anser Petri Ojala.

- I sista hand är det konsumenterna som betalar, det vill säga operatörernas kunder. Kostnaderna överförs till priset på dataförbindelser.

Om du är irriterad och har frågor om gatu- eller parkarbeten i din omgivning så tipsa oss!

Läs också: Teleoperatörer river upp gator i onödan

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen