Hoppa till huvudinnehåll

”Som hockey, men med högre tempo”

Hello World Open ordnades på Kabelfabriken i tisdags.
VM i kodning ordnades på Kabelfabriken. Hello World Open ordnades på Kabelfabriken i tisdags. Bild: Tuomas Sauliala / Reaktor set1

Polen tog hem segern och Finland fick brons i världshistoriens första världsmästerskap i kodning. Hello World Open ordnades på Kabelfabriken i tisdags och Kaj Kunnas som refererade spektaklet var mäkta imponerad.

- Det gick fort undan. Jag är van vid hockey, men det var inget jämfört med det här. Jäklar vad de måste ha vassa hjärnor, säger Kaj Kunnas som refererade tävlingen.

Finalen bestod av simulerade formel 1-banor i olika väderförhållanden och laget med de vassaste hjärnorna bestod av polackerna Tomasz Zurkowski, Piotr Zurkowski and Wojciech Jaskowski.

- De kunde kommunicera med varandra och man såg att de hade nytta av tre hjärnor. Många av de som kom fyra, femma eller sexa var enmannalag, förklarar Kunnas.

Det finska laget, Team Resoca, med Pekka Kujansuu, Markku Velinen och Jere Sanisalo tog brons.

- Av över 400 deltagare från 92 olika länder av vilka de åtta bästa lagen var i kabelfabriken tar Finland brons. Det var lite OS över det här, säger Kunnas.

Stort evenemang

Kunnas hade inga problem med att referera tävlingen fastän han själv inte är en expert inom området.

- Det var som att göra en hockeymatch, men med lite rejälare tempo, säger han.

Hur stort var evenemanget?

- Det var jättestort, jag var faktiskt imponerad över hur stort det var. Wall Street Journal var på plats, det säger väl det mesta.

Läs också