Hoppa till huvudinnehåll

Tessjö och Pernå kyrkoby sade sitt om skolstängning

Barn från Tessjö skola med skyltar.
Barn från Tessjö skola med skyltar. Bild: Yle/Erica Vasama meningsyttring

Slagorden rungade på svenska och finska utanför Centralen i Lovisa på onsdag kväll. Elever, kommande elever och deras föräldrar från skolorna i Tessjö och Pernå kyrkoby samlades för att säga sin åsikt om planerna att på att stänga skolorna.

Stadsfullmäktige i Lovisa ska hålla möte i Centralen. Själva skolfrågan ska behandlas först i höst, men skolorna såg chansen att föra fram sin åsikt till fullmäktigeledamöterna. Bildningsväsendet håller ett infomöte om utredningen för allmänheten på torsdag kväll.

- Initiativet till den här yttringen kom från barnen. De ville visa att de vill bevara sina byskolor, berättar Benita Forsblom, ordförande för Tessjö skolas direktion.

På plats fanns Tessjö skola, Tesjoen koulu och Pernå kyrkoby skola - sammanlagt närmare 150 personer. En del av barnen springer omkring i orangefärgade skjortor med Tessjö skolas namn på bröstet. På några röda skjortor står det Pernå kyrkoby skola. Barnen bär på skyltar med slagord på svenska eller finska. Kring halsen har de en lapp med den summa som bildningsväsendet skulle spara för varje barn om skolorna stängs: 185 euro.

Många familjer har tagit småsyskonen med sig för att visa att skolorna har återväxt om de får fortsätta.

- Vi vill visa att den här skolan är viktig för oss och att det är många barn på kommande som vill gå i de här skolorna. Elevprognosen för Tessjö skola är stigande, säger Mia Felin, primus motorn bakom meningsyttringen.

Bildningsdirektör Thomas Grönholm som är på väg in i mötessalen möter yttringen med ro.

- Antagligen kommer den här yttringen att ha en inverkan på våra beslut i höst, medger han, men hur, det ser man först i höst. Det lönar sig att föra fram argument.

Han tror inte före mötet att stadsfullmäktige kommer att diskutera det som pågår utanför lokalen, men senare då det blir aktuellt - ja, då är det möjligt.

Läs också