Hoppa till huvudinnehåll

Världsunik konst räddas i Villnäs

Takmålningarna i festsalen på Villnäs slott undersöks och dokumenteras i sommar. Ett mål för undersöknings- och dokumenteringsprojektet är att trygga att målningarna bevaras.

Villnäs slott, känt som hemgård för släkterna Fleming och Mannerheim, är till sin arkitektur och sina inredningsdetaljer en unik helhet i Finland. Takmålningarna i festsalen på Villnäs målades i början av 1660-talet, snart efter att byggnaden färdigställdes. För arbetet anställdes konterfejaren Jochim Langh från Stockholm, känd för att ha använt dyra och sällsynta färgämnen i Villnäs takmålningar.

villnäs slott
Senrenässansbyggnaden Villnäs slott är unik i sitt slag i Finland. villnäs slott Bild: Yle/Andy Ödman villnäs slott

Spåren av tidens gång syns i Villnäs takmålningar bland annat i att målarfärgerna lossnar och färgerna bleknar. Nu undersöks och dokumenteras takmålningarna med hjälp av olika metoder, bland annat infraröd fotografering. Avsikten med undersökningarna är att ta reda på vilka material och tekniker som använts på målningarna samt att fastställa skador som uppkommit under århundradenas lopp. De moderna metoderna gör det möjligt att få en hel del ny information om målningarnas skick och hur de gjordes, utan att skada dem.

takmålningar i villnäs
Jochim Langhs unika takmålningar undersöks noggrant för att på bästa sätt kunna bevaras. takmålningar i villnäs Bild: Yle/Andy Ödman villnäs

Kombinationen av Jochim Langhs professionalitet samt att han använde sig av ovanligt varierande motiv gör takmålningarna i Villnäs slott världsunika.

Ägaren Senatfastigheter satsar 50 000 euro på undersökningen som beräknas vara klar i slutet av sommaren.

Villnäs slott är öppet för allmänheten varje dag hela sommaren.

Servicekoordinator Camilla Adolfsson har jobbat vid Villnäs slott sju år. Här kan du höra henne berätta om den fantastiska gården.