Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ränta på brukskonton

Nordeas kontor
Nordeas kontor Bild: YLE/Stella Brunberg Nordea,nordea logo

Nordea slutar i höst att betala ränta på brukskonton på grund av det låga ränteläget. Nordeas lösning är inte unik. Bland andra Danske Bank och Handelsbanken har gått in för nollräntor, medan de andra bankerna ligger strax ovanför noll.

Beskedet om att Nordea sänker räntan på brukskontona från nuvarande 0,05 procent till jämnt noll procent kom i ett kundbrev.

- Den ränta som banken nu betalar är extremt låg, säger Nina Luomanen, kundansvarig direktör på Nordea.

Skillnaden för kunden om räntan ligger obetydligt ovanför noll eller är exakt noll är försvinnade liten. Ytterst handlar det om det låga ränteläget som gör att bankerna ser över alla sina utgifter. För Nordea innebär åtgärden betydande inbesparingar eftersom volymerna är stora.

Exakt hur stor inbesparingen är vill inte Nina Luomanen precisera.

Aktia går inte ner till noll

Konkurrenten Aktia har däremot inga planer på att sänka räntan på brukskonton till noll. Aktia anser att det är viktigt att kunderna får något slags avkastning på brukskontona.

- Vi har en ränta på 0,25 procent och följer noga med ränteläget, säger vice vd Taru Narvanmaa. Om det låga ränteläget fortsätter blir vi tvugna att se över räntan, men vi har inga planer på att sluta betala ränta på brukskonton.

Kunderna har inte reagerat

På Nordea har man inte märkt att kunderna skulle ha reagerat på Nordeas nollinje.

- Nordeas lösning är ingalunda unik, konstaterar Nina Luomanen på Nordea.

Bland andra Danske Bank och Handelsbanken har gått in för nollräntor, medan de andra bankerna ligger strax ovanför noll.

Aktia som är en mycket mindre bank än Nordea skulle spara miljoner på att sluta betala ränta på brukskonton, men slutsatsen blir trots allt en annan.

- Vi tänker på kundens bästa och tycker att det är viktigt att de får en ränta också på brukskonton, säger Taru Narvanmaa på Aktia.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes