Hoppa till huvudinnehåll

Kebu förnyar sig

Kebu har ett mer modernt sound på sin nya singel.
Kebu har ett mer modernt sound på sin nya singel. Kebu har ett mer modernt sound på sin nya singel. Bild: Heidi Väisänen kebu

Kebu, killen som gör musik med 15 analoga synthar, är tillbaka med en ny singel. Den här gången har han jagat ett mer modernt sound, och vi gillar.

Kebu (Sebastian Teir) är tillbaka, med ett mer modernt sound den här gången. Som tur är har han fortfarande kvar sina analoga synthar, och också videon har något retronostalgiskt över sig. Men där slutar nog likheterna med exempelvis min gamla favorit Samba Saturn. Jag antar att Kebu tilltalar en bredare massa med den nya låten Deep Blue, och det är alls inget dåligt. Jag gillar det nya materialet och kan lätt se mig själv dansa till den på ett svettigt dansgolv.- Soundet i dagens klubbmusik är ganska simpelt. Grundbegreppet kommer från analoga synthar så det har motiverat mig att dra min musik lite mera åt klubbhållet. Jag kämpade väldigt mycket med min nya singel, för att försöka få den så modern som möjligt. Jag tror inte jag kämpat med någon låt så mycket som den här, men i något skede gav jag upp och det var egentligen först då som det lossnade. Då märkte jag att nu blir det här en Kebu-låt, säger Kebu.

Aldrig en laptop på scen

Kebu är väldigt poppis i till exempel Tyskland och England, där det analoga soundet tycks gå hem. Fastän han har något av ett nytt sound på den nya singeln tycker han fortfarande att laptoppar inte hör hemma på en scen, och hittills har han klarat av att framföra alla sina spelningar utan en dator. 14 - 15 synthar har han till hjälp, och så klart oändligt många sladdar.

- Jag hoppas jag ska kunna spela mer live i framtiden, men då kan det nog vara att jag ångrar att jag gav mig in på att släpa omkring på 15 synthar, säger Kebu, och berättar vidare att han funderar på att sätta ihop något sorts reseset med färre synthar.

Satsa heltid på musiken

2016 ska Kebu vara ledig från sitt vanliga jobb som forskare, för att kunna jobba med musik.

- Jag ser mycket fram emot det. Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Av någon orsak har jag alltid tyckt att jobb och studier är viktigare än musiken, så jag har aldrig vågat satsa fullt ut. Men sedan jag började med Kebu har jag märkt att det här är något jag vill göra på heltid.

Kebu har redan börjat planera för hur det lediga året ska se ut.

- Det kräver en hel del förberedelser, så jag är glad över att det är först år 2016. Jag har siktet inställt på att ha fått ut en ny skiva innan det också.

Vi förutspår ett bra 2016 för Kebu, med nytt album, en stor bil som rymmer många synthar, och så en Europaturné på det. I väntan på det får vi dansa loss till Deep Blue.

Här kan du läsa en gammal intervju med Kebu. Och här finns en till.

Nyligen publicerat - X3M