Hoppa till huvudinnehåll

Naturväktarnas lyssnare kan sin sak

Svavelticka
Svavelticka Bild: Magnus Taxell svavelticka

Magnus Taxell från Åbo hade tagit den här bilden på gula svampar växande på en trädstam 3-4 meter upp. Vi bad er gissa vad det var och de allra flesta klarade frågan galant!

Vad tror du att det är?

Svavelticka
95% (20 röster)
Gul fingersvamp
5% (1 röst)
Kantarell
0% (0 röster)
Antal avgivna röster: 21

Förutom svaveltickan fick Naturväktarna in en vacker bild på parksmultron. Dage och Gunnel Byggmästar berättar att de har korsat sina hanplantor av parksmultron med jordgubbar och fått riktigt utsökta bär.

Parksmultron
Parksmultron Bild: Dage Byggmästar parksmultron

– Smaken och storleken är mittemellan smultron och jordgubbe, skriver de.

Naturväktarna Anders Albrecht och Jörgen Palmgren berättar att det endast finns hanplantor av parksmultron i Finland och att de därför inte får några egna bär. Intressant att paret Byggmästar har lyckats med sin korsning.

Många frågor per telefon

Under Naturväktarnas direktsändning ringer många in med intressanta frågor. Den här gången fick vi bland annat lära oss att minken kan bygga bo i mellantak och släpa dit till exempel fiskrester som börjar lukta illa.

Naturväktarna berättade också för en lyssnare som hade sett en snok i vattnet där hon brukar simma, att den knappast kommer att bita henne i tån, den trivs bättre på djupet. Om den mot förmodan skulle bita kan det löna sig att uppsöka sjukvård eftersom det finns en risk att man drabbas av blodförgiftning. Samma sak gäller till exempel kattbett.

En gädda med röda bölder
En gädda med röda bölder Bild: Björn Petersson böld

Slutligen påminner Naturväktarna om att gäddor med bölder inte ska släppas tillbaka i havet utan förstöras, till exempel brännas. De bär på ett virus som man bör bekämpa. Björn Petersson från Nagu har skickat in ett exempel på hur en sådan gädda kan se ut.

Vi hörs om en vecka!

Nästa torsdag blir det fler intressanta frågor om Finlands djur och natur. Ni kan skicka in frågor och bilder till vega.natur@yle.fi. Telefonslussen öppnar igen kl. 18 nästa torsdag så börja ring direkt så är chansen större att er fråga hinner med i programmet. Numret är 0600 11 12 13.

Här är bildbloggen från sändningen.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.