Hoppa till huvudinnehåll

Tidskriften Plir - en protest mot främlingsfientlighet

Svensk tidskrift
Svensk tidskrift Bild: Lari Assmuth plir

Tanken på att skapa en ny tidskrift vaknade hos Malin Kivelä och Stella Parland under våren 2011, då Sannfinländarna tog sin skrällseger i riksdagsvalet.

- Det hade att göra med den stämning som fanns i landet då, ett samhällsklimat som började ta allt mer skrämmande vändningar, och ett behov av att samla konstnärers röster och kommentarer kring det här, berättar Stella Parland.

Plir är en tjock liten tidskrift, där konstnärer från olika konstområden ges rum. Här finns bland annat en novell av den i Finland bosatte arabiska författaren Hassan Blasim, en text av författaren Peter Mickwitz, en recension av Åsne Seierstads bok om Anders Behring Breivik, en tecknad serie, en diktsvit, fotografier - allt varvat med reflektioner av redaktörerna själva. All text finns både på svenska och finska.

- Vi vill naturligtvis vända oss till en så bred publik som möjligt. Och allra helst skulle vi förstås vilja att de människor som tänker annorlunda än vi skulle läsa den här, säger Parland.

Utvalda politiker får Plir per post

Parland och Kivelä kommer att skicka tidskriften till politiker i olika läger - men konstaterar själva att Sannfinländarnas nyvalda EU-parlamentariker Jussi Halla-aho knappast kommer att läsa den...

- Det är fånigt att peka ut en syndabock, men Halla-aho var nog en helt personlig motivation till Plir. Han är fullständigt öppet rasistisk, han är aggressiv - och fortfarande får han en massa röster.

Också Timo Soini kommer förmodligen att få ett exemplar av Plir på posten - men också endel representanter för Socialdemokraterna.

- Det var endel som kom med ganska märkliga uttalanden då 2011, när vi började med det här projektet. Också partier som inte alls borde stå för sådana idéer började i smyg använda dem. Sådana röster som man har reagerat mot skulle man också vilja att skulle ta ansvar för vad de har sagt - och samtidigt punktera bilden av att ingen har märkt vad de egentligen säger, säger Parland.

Plir vill påverka

Namnet "Plir" har tidskriften fått från verbet plira, eller som det på finska heter på pärmen: "Terävä, salainen katse", en skarp och hemlig blick. Ett sätt att se och titta och observera, men också ett uttryck för att hela tidskriften är av den formen: kritisk text och kritiskt tänkande.

"Vi ville göra en tidskrift med temat rasism eller xenofobi, främlingfientlighet. Redan där kunde man fastna. Vad är det ena och vad är det andra"

- Det var det vi vill föra fram. Helt enkelt göra det arbete vi kan för att förändra ett samhälle som på många sätt känns allt mer brutalt, och som ju också sprider sig. Det är ju inte bara här i Finland, utan i hela Europa.

Parland vill också tro att det går att påverka och förändra på det här sättet.

- Annars skulle jag väl inte ha varit med och gjort den här tidskriften... Jovisst tror jag att man kan påverka. Det farligaste är när man inte gör nånting. Kanske det påverkar lite eller kanske det påverkar mycket - det kan man inte veta. Men man måste ändå ge sig in i det här arbetet, och försöka.

Plir kommer att säljas åtminstone i Akademiska bokhandeln, men lättast får man tillgång till den via Facebook, under namnet Tidskriften Plir.

Läs också