Hoppa till huvudinnehåll

Utmanande sommarkonst i Sibbo

kvinnor i burka
Rosa Liksoms burkaklädda kvinnor vandrar lugnt i finländska landskap. kvinnor i burka Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Uppfriskande, mångsidig och tankeväckande konst finns det nu att ta del av på Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. I år deltar fjorton inhemska konstnärer.

utställning
Kuratorn Krista Mikkola intill Pekka Kauhanens bronsfigur. utställning Bild: Yle/Mikael Kokkola krista mikkola


Utställningens kurator är Krista Mikkola. Numera jobbar hon främst med hela Europa som arbetsfält. Nu verkar Mikkola som president för Medelhavsbiennalen. Snart väntar ett stort uppdrag i Paris.
-Jag har valt ut konstnärer som jag länge har jobbat med, som kan varandra och verkar bra tillsammans. Jag har sökt efter ljus, färg, linjer och kraft.

Trots att konstnärerna alla är inhemska, med undantag för Melek Mazici som bor både i Finland och Turkiet, är utställningen tidvis en färd mellan olika kulturer. Framför allt är det Rosa Liksom som utmanar. Hennes burkaklädda kvinnor rör sig vackert och magiskt i finländska naturmiljöer. Det är svårt att slita sig från hennes bilder och video.

stayer
De vita stora väggytorna får beröm av konstnärerna. stayer Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Konstnärer i Gumbostrand: Charlotta Boucht, Stefan Bremer, Sophia Ehrnrooth, Pekka Kauhanen, Rosa Liksom , Petri Makkonen, Raija Malka, Melek Mazici, Visa Norros. Hannu Palosuo, Outi Pienimäki, Riikka Puronen och Senja Vellonen.
målning
Sophia Ehrnrooth ställer ut nya verk. (Detalj) målning Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Utställningen i Gumbostrand pågår fram till den 17 augusti. I fjol besöktes sommarutställningen av över 10 000 personer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland