Hoppa till huvudinnehåll

Färska grönsaker fängslar

Tomatodling, Flera tomatklasar
På Holmqvists trädgård är tomatskörden i full gång. Tomatodling, Flera tomatklasar Bild: Yle/Maria Wasström växthus,odling,tomater,Körsbärstomat,holmqvists trädgård

Primörerna är säsongens första späda grönsaker. De är rika på näring och smak och avnjuts ofta med särskild förtjusning.
På Koivumäki gård i Tenala är grönsakerna i alla fall främst en handelsvara.

Björn Holmqvist och Carolina Holmqvist står framför sina tomatodlingar
Carolina och Björn Holmqvist i Tenala Björn Holmqvist och Carolina Holmqvist står framför sina tomatodlingar Bild: Yle/Maria Wasström björn holmqvist

Carolina Holmqvist som tillsammans med pappa Björn sköter trädgårdsodlingen på gården medger ändå att det är något särskilt med den allra första skörden.

- Visst är det något extra med de första rädisorna till exempel, säger hon och får medhåll av pappa Björn.

Trädgårdsland med dill, persilja och bladpersilja
Dill, persilja och bladpersilja Trädgårdsland med dill, persilja och bladpersilja Bild: Yle/Maria Wasström bladpersilja

De är så vana vid riktigt färska grönsaker under sommarhalvåret att de helst undviker de bleka varianterna som säljs i butikerna under vinterhalvåret.

Hos Holmqvists trädgård i Tenala har den bästa men också den mest intensiva perioden på året har just inletts.

Idag odlas bland annat tomater, paprika, gurka, sallat, ärter, rödbetor, squash, selleri, broccoli, purjo och fänkål.

Efterfrågan större än utbudet

Efterfrågan på lokalt odlade grönsaker växer hela tiden och problem att bli av med sina produkterna har Holmqvists inte.

- Och fritidsproblem har vi ju inte heller, inflikar Björn småleende.

Grönsakerna säljer de i huvudsak på torget i Tenala och till några lokala affärer. Nytt för i år är direktförsäljning genom de nygrundade Reko-ringarna i Raseborg och Ingå.
- Det är roligt att sälja direkt för då får man träffa kunderna och prata med dem, säger Carolina.

Björn som sysslat med torgförsäljning i tjugofem år håller med. Genom åren har han fått många stamkunder och också bidragit med en och annan lärdom. Någon har lärt sig gilla broccoli och någon annan har fått en kortlektion i inhemsk grönsaksodling.

- Det var en kund som sa att ”oj, har ni ingefära” men det var ju jordärtskockor, säger Björn och skrattar vid minnet.

Läs också