Hoppa till huvudinnehåll

Min Morgon går i graven - svenskan gör comeback i TV1

Ett nytt blad vänds i Yle Fem när Min Morgon läggs ner i dag. Samtidigt blir svenskan synlig igen i de finska morgonsändningarna.

Idag sände Yle Fem för sista gången Min Morgon, programmet som många tittare har älskat tack vare det fräscha greppet, men som ändå inte har lockat tillräckligt många tittare. För huvudproducenten Henrik Lindberg som har varit med ända från början känns det snopet:


- Jag har ännu en stark känsla av att vi har gjort ett bra program som jag är stolt över men det är bara att erkänna att behovet inte var tillräckligt stort, säger Lindberg efter sin sista sändning.

Min Morgon har tillfört ett nytt slags tänkande i TV-världen där morgonprogram alltid tidigare gjorts på basen av aktuella händelser och nyheter. I Min Morgons fall ville Yle Fem ha något annat:

- Eftersom beställningen och hela uppdraget var att inte göra aktualiteter så tvingades vi tänka "out of the box" och det gjorde att vi hittade nya människor som kom fram med nya kunskaper, berättar Lindberg.

Lindberg som också är VD för Cityportalen är ändå glad över att en del av konceptet nu får leva vidare i kvällsprogrammet Efter Nio på måndagar och torsdagar från och med hösten.

Syskonen Nyheter och Uutiset

Också på nyhetsredaktionen blåser nya vindar - eller snarare en vind från början av 2000-talet. Morgonens TV-nytt-sändning flyttar tillbaka till TV1 och blir en del av Aamu-TV:s nyhetspaket klockan 7.30 och 9.00 på morgonen. Konceptet är som klippt och skuret för Yles nya tvåspråkighetsstrategi, berättar Atte Jääskeläinen, direktör för finskspråkiga nyheter och aktualiteter:

- Det betyder att allt fler finskspråkiga ser svenskspråkiga program på Yle och det är bra, säger Jääskeläinen.

Han önskar att TV-nytt ska tillföra mera mångfald i TV1:s morgnar.

- Alla nyheter betjänar sin egen publik. De svenskspråkiga nyheterna har en annan syn på världen och det finska samhället än de finskspråkiga, alltså är de systrar och bröder, inte samma sak, säger Jääskeläinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes