Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan väljer ny president

Afghaner köar utanför en vallokal i Helmanprovinsen 14.6.2014
Afghaner köar utanför en vallokal i Helmanprovinsen 14.6.2014 Bild: EPA/WATAN YAR helmand province

På lördag hålls den andra och avgörande omgången av presidentvalet i Afghanistan. Den nye presidenten står inför enorma utmaningar.

Köerna har varit långa till många av vallokalerna i Afghanistan. Väljarna har inte låtit sig skrämmas av ett par raketexplosioner vid Kabuls flygplats eller en del mindre sprängdåd.

I valet utses en efterträdare till president Hamid Karzai. Kampen står mellan den förre utrikesministern Abdullah Abdullah och den USA-utbildade förre finansministern Ashraf Ghani.

Abdullah Abdullah röstade i Kabul (14.6.2014)
Abdullah Abdullah röstade i Kabul. Abdullah Abdullah röstade i Kabul (14.6.2014) Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID abdullah abdullah
Abdullah vann den första omgången av presidentvalet med 45 procent av rösterna, medan Ghani hamnade på andra plats med drygt 31 procent av rösterna.

Den första valomgången i april lyckades över förväntan. Valdeltagandet var förvånansvärt högt och det förekom mycket mindre valfusk och våld under valdagen än befarat.

Det hade befarats att dagens avgörande valomgång blir betydligt våldsammare eftersom talibanerna har hunnit köra igång sina årliga våroffensiv, men på lördag eftermiddag hade farhågorna inte ännu besannats.

Ashraf Ghani Ahmadzai röstade i Kabul (14.6.2014)
Också Ashraf Ghani Ahmadza röstade i huvudstaden. Ashraf Ghani Ahmadzai röstade i Kabul (14.6.2014) Bild: EPA/MARYAM KHAMOSH ashraf ghani ahmadzai

Många oroar sig också för att anklagelser om valfusk ska leda till att resultatet ifrågasätts.

Stora utmaningar

Afghanistans nye president står inför enorma utmaningar. De avspeglades också i kommentarer från väljarna på lördagen. Den 25-årige affärsmannen Abdul Hakim intervjuades av nyhetsbyrån Reuters utanför en vallokal i Kabul. Han hade röstat på förhandsfavoriten Abdullah.

- Jag vill att Abdullah utplånar korruptionen och opiumodlingen och att han skapar säkerhet, sade Hakim. Abdullah borde definitivt underteckna avtalet om de utländska truppernas närvaro. Afghanistan har ingen ekonomi och säkerheten är usel, tillade Hakim.

Både Abdullah och Ghani har lovat att underteckna säkerhetsavtalet med USA, i motsats till Karzai som vägrat göra det. Enligt avtalet skulle cirka tiotusen amerikanska och andra Nato-soldater stanna kvar i Afghanistan, men bara i cirka två år till.

Avtalet är oerhört viktigt, bland annat för att mellan 60 och 90 procent av landets budget täcks av biståndsmedel som uteblir om alla utländska styrkor lämnar landet vid årsskiftet.

Afghanerna har länge levt på krigsekonomin och det ser ut att bli ett slut på den nu när utlänningarna med sina biståndsmiljarder försvinner från det utarmade landet.

De största bidragsgivarna USA och Storbritannien har redan halverat sitt bistånd och miljoner afghaner förlorar sin främsta inkomstkälla när de utländska baserna stängs efter nära tretton år av krig.

För två år sedan fanns det ännu över 850 utländska baser som på ett eller annat sitt livnärde över 11 miljoner afghaner. Idag finns det mindre är hundra baser kvar och varje vecka förlorar tusentals afghaner jobb som var beroende av utländska baser och biståndsprogram.

Den ekonomiska tillväxten har samtidigt rasat från över 12 procent årligen till omkring 3 procent i år.

Och som om detta inte var nog så får den nya presidenten tackla ett talibanuppror som ständigt förstärks ju fler utlänningar som lämnar landet.

Ingen stor skillnad mellan kandidaterna

Vad gäller utrikes- och säkerhetspolitik så är det inte mycket som skiljer presidentkandidaterna åt. Både Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani försäkrar alltså att de kommer att underteckna det viktiga avtalet om de utländska styrkornas forsatta närvaro om de väljs till president.

Det som däremot skiljer männen åt är deras etniska bakgrund. Ghani är Pashtun och tillhör alltså den största folkgruppen i landet. Han väntas få största delen av sina röster från södra och östra Afghanistan, talibanernas starkaste fästen.

Abdullah betraktas som däremot tadjik, trots att hans mor var pashtun. Han får sitt starkaste stöd av uzbeker, tadjiker, turkmener och shiamuslimska hazarer i norr.

Utmanaren Ghanis möjligheter försvagas av att talibanerna är särskilt aktiva i hans starkaste områden och att säkerheten där är svag. Talibanrebellerna har utfört många blodiga terrordåd särskilt i söder för att avskräcka väljare från att delta i valet.

Vallokalerna i Afghanistan stänger officiellt kl.14.30 finsk tid, men om folk då fortfarande köar till vallokalerna kan de komma att hålla öppet längre än så.

De officiella preliminära valresultatet väntas den 2 juli och det slutliga resultatet har utlovats först den 22 juli.

Läs också