Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Alex & Antti och deras nygamla problem

Alexander Stubb har blivit vald till Samlingspartiets ordförande.
Alexander Stubb har blivit vald till Samlingspartiets ordförande. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari stubb

Den första veckan i oktober 2011 var en otacksam tidpunkt att vara Finlands finansminister. Hela EU verkade vara i upplösningstillstånd.

Grekland satt fast i skuldträsket och tippades när som helst lämna eurozonen. Portugal hade tvingats be om nödlån, Italien och Spanien såg ut att gå samma väg. En bank vid namn Dexia hade gått omkull i Belgien.

Ovanpå allt detta försökte facket, näringslivet och regeringen komma överens om en löne- och jobbuppgörelse på hemmaplan.

Jutta Urpilainen hade varit Finlands finansminister i ett halvår. En morgon hade hon inbjudit pressen till statsrådets festvåning Smolna för en mer informell träff utan särskilt tema. I praktiken var temat ändå givet.

Urpilainen hade kvällen innan kommit hem från Bryssel och frågorna haglade. Kan Finland hålla fast vid sin linje i förhandlingarna om EU:s krisfonder? Hur ska fondernas medel räcka till om Italien eller Spanien går omkull? Vad borde man göra med Greklands skulder, ska de efterskänkas och vem får då ta smällen? Hur mår de europeiska bankerna egentligen?

Många och långa krismöten för Jutta och Jyrki

Urpilainen hade knappast fått så mycket nattsömn men såg ändå ganska pigg ut där hon satt vid det långa gavelbordet och svarade tålmodigt. Jo, läget är naturligtvis allvarligt och det kan hända att vi också får en större bankkris på halsen. Nej, vi vet ännu inte exakt hur vi ska lägga upp krisfonderna men vi har flera alternativ som vi utreder noggrant. Och så vidare.

Svaren kunde lika gärna ha kommit från statsministern - och föregående finansministern - Jyrki Katainen. Den hösten blev det många och långa EU-krismöten för duon Jyrki och Jutta.

Med tanke på omständigheterna klarade de sig nog hyfsat. Finland hade råd att ställa krav på krisländerna som hade misskött sig. Finlands linje höll vid förhandlingsbordet.

Nu handlar det om Finland

Då Alexander Stubb nu tar över som statsminister och Antti Rinne är ny finansminister är utgångsläget helt annorlunda. Deras främsta bekymmer är inte Italien, Spanien, Portugal eller ens Grekland.

Nu handlar det om Finlands statsskuld, välfärdssamhällets framtid och ytterligare tusentals jobb i farozonen.

Både Stubb och Rinne säger att de vill jobba för ett bättre Finland, tillväxt och sysselsättning. Men likheterna slutar där. Stubb beskriver sig som en realist som vill sänka skatterna och banta statens utgifter rejält. Politikerna måste våga prova på nya saker, inte slå vakt om uppnådda förmåner, sade Stubb i sitt linjetal. Stubb vill dessutom se över beslutet att förlänga läroplikten, och då är det bäddat för gruff med socialdemokraterna. Dessutom har Stubb kastat fram idén att slopa avdragsrätten för medlemsavgifter till facket.

Rinne svarade på lördag att man inte ska börja "trassla till det" med sådana "okloka utspel".

Själv kan jag inte föreställa mej Alex och Antti sittande där vid gavelbordet på Smolna, samstämmigt förklarande exakt hur det ska bli ordning på statsfinanserna och ny fart på tillväxten. Eller hur en ny eventuell eurokris ska hanteras.

Det är visserligen inte långt till nästa riksdagsval men mycket hinner hända på bara ett halvår, det kan Jyrki och Jutta intyga. Om det smäller måste Alex och Antti kunna dra åt samma håll.