Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuset kommer hem till dig

En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor.
Som patient kan du stanna hemma och vänta på att vårdarna kommer till dig. En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor. Bild: Yle vård (skötsel),vårdplatser,hälsovård,sjukvård,sjukskötare,Sjuksköterska,sjukdom (tillstånd)

Åbo har haft ett i 15 år, nu får också Pargas ett hemsjukhus. Det betyder att Pargasborna kan se fram emot att få besök av vårdare hemma i stället för att åka in till sjukhuset.


- Det känns väldigt spännande. Samtidigt är jag ivrig att få komma igång med jobbet, säger Johanna Strandén-Lindroth.

Johanna Strandén-Lindtroth, Ann-Christin Elmvik, Betty Hellander
Johanna Strandén-Lindroth, Ann-Christin Elmvik och Betty Helander ser fram emot att komma igång med arbetet på riktigt. Johanna Strandén-Lindtroth, Ann-Christin Elmvik, Betty Hellander Bild: Yle/Johanna Ventus hemsjukhus pargas
Hon är en av tre sjukskötare som från och med den här veckan kommer att åka hem till patienterna i Pargas. De kommer att jobba i två skift och vara redo att åka ut morgon till kväll, alla dagar i veckan. Också läkare kommer att göra hembesök om det behövs.

För att förbereda sig på det nya jobbet har Strandén-Lindroth besökt hemsjukhuset i Åbo som funnits i snart 15 år. Hennes kollega Betty Helander har bekantat sig med hur kollegorna vid hemsjukhuset i Salo jobbar.

- Det jag tyckte speciellt mycket om var att man hade tid för patienterna. Medan man till exempel gav dropp hade man tid för den viktiga patientkontakten, säger Helander.

Ett hemsjukhus fungerar som namnet antyder så att det är skötarna och vårdarna som åker hem till patienten i stället för att patienten ska ta sig till sjukhuset. Det kan till exempel vara fråga om en patient som behöver en blodtransfusion. För att få den här vården ska en läkare remittera patienten till hemsjukhuset, det är alltså inte en vårdform som patienterna själva kan ansöka om.

- Man ska klara sig självständigt hemma. Antingen med hjälp av anhöriga eller av hemvården. Sedan är det viktigt att patienten själv vill få vård hemma. Vi måste alltid utgå från patientens egen önskan, säger Ann-Christin Elmvik, som är avdelningsskötare vid Pargas bäddavdelning.

Om patienten är med på noterna ser Elmvik många fördelar med modellen.

- När du vårdas i hemmet undviker du att utsättas för olika sjukhusbakterier och så håller man sig rörligare hemma.

Förutom att det är bekvämt för patienten att få stanna hemma är målet med hemsjukhuset också att frigöra platser vid bäddavdelningen. Det kunde i förlängning minska på de straffavgifter som Pargas stad tvingas betala åt sjukvårdsdistriktet för att man inte tar hem sina patienter i tid från till exempel Åbolands sjukhus. Elmvik ser därför hemsjukhuset som ett alternativ alla vinner på.

Vårdarna vid hemsjukhuset kommer att göra sina första patientbesök den här veckan. Ett tiotal patienter kommer att rymmas med inom verksamheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland