Hoppa till huvudinnehåll

Tove Jansson läser Farlig midsommar

Farlig midsommar, Förlaget
Farlig midsommar, Förlaget Bild: Förlaget M Tove Jansson,Farlig midsommar,arkivet

Farlig midsommar från 1954 är en av Tove Janssons vildaste, mest spännande och gladaste Muminböcker med försvinnanden, äventyr, skräck och teater.

Det är en tryckande varm juni, och Muminmamman täljer en barkbåt medan Mumintrollet längtar efter Snusmumriken som ännu inte kommit tillbaka från sin vintervandring.

Hettan blir olycksbådande och "Det eldsprutande berget" orsakar jordbävning och en tsunami, som skapar en stor översvämning i dalen.

Muminhuset har snart bara taket över vattenlinjen och hela undervåningen under vatten. Familjen bestämmer sig för att söka efter ett torrt hus. På vägen plockar de med sig Homsan och Misan.

Den utökade familjen kommer till ett stort, halvcirkelformat flytande hus. De tror att det är ett spökhus, med skrämmande personer som Rekvisita och märkliga halva väggar och tavlor som trillar ner.

Teaterråttan Emma som bor i teatern och som först håller sig undan från familjen, ogillar Mumintrollen eftersom de inte vet att huset är en teater och inte förstår vad man skall göra på en teater.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.