Hoppa till huvudinnehåll

Borgå förberedd på fler långtidsarbetslösa

- Vi har förberett oss med en tilläggsbudget, berättar Petra Bärlund-Hämäläinen. Med 1,3 miljoner euro så borde vi klara av det första året. Sen har ju stadsdirektören tillsatt en arbetsgrupp som ska försöka definiera hur arbetslösheten ska tacklas i framtiden, fortsätter hon.

Vid årsskiftet blir det ändringar för kommunerna vad gäller långtidsarbetslösa. Nu kommer betalnings- och aktiveringsansvaret att tidigare hamna på kommunens ansvar. Tidigare har staten ansvarat för de första 500 dagarna men från och med 2015 faller ansvaret redan efter 300 dagar på kommunerna.

- I praktiken betyder det ca 300 personer till för oss att ta hand om, berättar Bärlund-Hämäläinen. Och när det redan nu är utmanande att sysselsätta de vi har, kommer läget ju inte att bli lättare precis, fortsätter hon.

Arbetsgrupp i Lovisa

- För Lovisas del har någon tilläggsbudget för ändamålet inte gjorts, berättar grundtrygghetsnämndens ordförande Patrik Stenvall per telefon.

Någon av de ledande tjänstemännen gick inte att nå under tisdagen, men Yle Östnyland fick veta att en arbetsgrupp är tillsatt för att utreda hur staden ska tackla den här frågan i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland