Hoppa till huvudinnehåll

"Dikterna dyker upp lite här och där"

Josefin Öst
Josefin Öst Bild: Yle/Nicke Packalén josefin öst

För årets Arvid Mörne-vinnare Josefin Öst är skrivandet en livsstil. Hon har alltid penna och papper med, varhelst hon rör sig.

Josefin Öst har skrivit ända sedan barndomen. Men före Arvid Mörne-tävlingen hade ingen annan än hon själv fått läsa vad hon skrivit.

Hur kom det sig egentligen att du vann Arvid Mörne-tävlingen?
- Säg det. Jag läste om tävlingen, grävde i skrivbordslådan och hittade någonting som jag tyckte att jag kunde skicka i väg. Sedan gick det som det gick, berättar Josefin Öst.

För Josefin Öst känns det mera naturligt och mera organiskt att skriva för hand.

- Det flödar bättre om jag skriver för hand. Jag vet inte om jag ens skulle kunna tänka framför en dator. Men jag renskriver en del av dikterna på dator och det är spännande för då får man experimentera med mellanrum och dikten får en helt annan fysisk form.

Josefin Öst har skrivit poesi delvis som en motvikt till alla längre och utförliga texter som hon skrev under studietiden.

- Skrivandet är det uttryckssätt som kommer lättast för mig. Jag tycker så hemskt mycket om ord, säger hon.

Hon har inga konkreta planer på att bli poet eller författare på heltid men hon utesluter ingenting.

- Att skriva är mycket teraputiskt, ett sätt för mig att bearbeta. Men det är också ett sätta att skapa konst, förklarar Josefin Öst. Om mina dikter kan intressera någon annan så pass mycket att det skulle kunna bli en fortsättning på det här så är det ju jättefint.

Josefin Öst har skrivit dagbok så gott som dagligen i 20 års tid.

- Ingen annan får läsa mina dagböcker men allt jag skriver är nog sammanflätat och går in i varann. Ofta kan en händelse som jag skriver ned i dagboken längre fram bli en dikt i stiliserad form.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland