Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsdamerna får svårt att nå VM

Damlandslaget laddar för Bulgarien på onsdag. annika kukkonen

Finlands damlandslag i fotboll förlorade på bortaplan mot Österrike i det pågående VM-kvalet och har försatt sig själva i ett svårt läge med tanke på ett eventuellt avancemang. Näst väntar en hemmamatch mot Bulgarien som Finland måste vinna.

Med tanke på avancemangschanserna till VM i Kanada sommaren 2015 var nog också lördagens bortamöte i Österrike en match som Finland borde ha vunnit. Det medger mittbacken Anna Westerlund.

– Vi har gått igenom matchen inom laget och är överrens om att matchen förlorades i straffområdet, både vårt och deras, konstaterade Westerlund som spelade 90 minuter i nederlaget.

Hon får medhåll av förbundskapten Andreé Jeglertz, som tycker att Finland på pappret hade ett bättre lag än Österrike.

– Jag och spelarna känner nog att vi fick matchen dit vi ville, förutom att vi inte skapade tillräckligt med bra lägen på sista tredjedelen. Spelarna är nog medvetna om det, det behöver jag inte påtala längre, sade Jeglertz en dag före nästa match.

Svagt Bulgarien väntar

Laget återvände till Finland med noll poäng i bagaget, men hade bara kort tid att ladda för nästa utmaning som är ett hemmamöte med tabelljumbon Bulgarien.

Jeglertz tror inte det kommer att bli några problem med att få laget att vakna.

– Jag behöver nog inte säga något speciellt. Det räcker med att visa upp resultatet från vår förra match.

Anna Westerlund är inne på samma linje.

– Stämningen i truppen nådde botten efter matchen i Österrike, men nu har vi laddat om. Vi har en viktig kamp imorgon som skall vinnas. Vi kan inte gå in och tänka att matchen är vunnen, utan laget måste klara av att hantera Bulgarien på rätt sätt och prestera på vår bästa nivå.

Krokig väg till VM-slutspelet

Läget för de finska damerna är tufft efter poängtappet mot Österrike. Endast de fyra bästa tvåorna i totalt sju grupper går vidare till ett playoff där två dubbelmöten avgör en åttonde och sista VM-plats.

Finland ligger inför matcherna mot Bulgarien på tredje plats i rankingen mellan grupptvåorna. Matcherna mot Bulgarien kommer inte att påverka den rankingen eftersom poäng vunna mot gruppens sämsta lag automatiskt räknas bort.

Kolla in läget för Finland och de övriga tvåorna just nu.

Finlands kval hittills

Kazakstan – Finland 0-2
Finland – Österrike 2-1
Finland – Kazakstan 1-0
Ungern – Finland 0-4
Finland – Ungern 4-0
Österrike – Finland 3-1

Återstår

Finland - Bulgarien 18.6
Bulgarien - Finland 21.8
Finland - Frankrike 13.9
Frankrike - Finland 17.9

De poäng som däremot kommer att räknas in är de poäng som Finland kan få med sig från hemmamatchen och bortamatchen mot Frankrike i höst, men att ta poäng då är ytterst svårt.

– Först skall vi ta sex poäng av Bulgarien och efter det har vi bra med tid på oss att förbereda oss för Frankrike-matcherna. Inget är omöjligt, bollen är rund och vi vet att vi måste prestera på toppnivå för att ta poäng av Frankrike. Men vi har inte på något sätt kastat in handduken. Absolut inte, sade Westerlund.

Andreé Jeglertz vet exakt vad situationen i det europeiska kvalet är just nu. Trots det vägrar han att spekulera.

– Det absolut viktigaste för mig och laget är att strunta i den. Vi kan inte påverka vad andra lag gör. Vi måste se till att lösa Bulgarien, imorgon måste vi vinna precis som matchen borta i Bulgarien i augusti. Efter det kan vi börja prata om vilken situation vi är i inför de sista matcherna. Börjar vi tänka på vad som händer i de andra grupperna har vi fokus på helt fel saker, avrundade Jegletrz.

I kampen mellan grupptvåorna avgör i första hand antalet poäng mot de fem främsta lagen i gruppen, i andra hand målskillnaden och sist antalet gjorda mål. Playoffmatcherna mellan grupptvåorna spelas i slutet av oktober och i slutet av november.

I teorin kan Finland fortfarande vinna gruppen, men också sluta på tredje plats.

VM-kval

Finland-Bulgarien

ons 18.6 kl. 17:55 - 19:50 direkt på Arenan, 21:00 - 21:33 i TV2 (sammandrag)

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport