Hoppa till huvudinnehåll

Skralt med nypotatis i år

Dick Blomberg
Dick Blomberg Dick Blomberg Bild: Yle/Lotta Sundström dick blomberg

På grund av en kall period i maj ser det dåligt ut med potatisskörden i år. Nypotatisarna räcker med nöd och näppe över midsommaren, berättar Dick Blomberg som odlar potatis i Nagu.

På Blombergs åker i Mielis by i Nagu togs de första nypotatisarna upp i slutet av maj, lämpligt till avslutningsfester. Nypotatisen kommer att räcka också till midsommarbordet men inte mycket längre än så.

-En vecka efter midsommaren har vi potatis, sen är det slut, berättar Blomberg.

Att skörden blev skral i hela landet beror på att våren var så kall. På Blombergs åkrar i Nagu kunde det ännu sent på våren vara nästan tio minusgrader på natten. Under en tvåveckorsperiod måste potatisen vattnas så gott som varje dag för att skyddas mot frosten.

Läs också