Hoppa till huvudinnehåll

Sockenplan ska locka folk till Houtskär

Hyppeis i Houtskär
Hyppeis i Houtskär Bild: YLE/ Linus Hoffman hyppeis

Befolkningsmängden i Houtskär har minskat kraftigt de senaste åren. Nu vill Houtskär kulturgille vända den trenden med en ny sockenplan.

- Något måste göras. Målet är att förbättra befolkningsutvecklingen, förstärka framtidstron och allmänt höja bygdens image, säger Bengt Backman.

För att vända den negativa befolkningsutvecklingen jobbar nu Houtskärs kulturgille tillsammans med Pro Houtskär, Sparbanksstiftelsen och Houtskärsnämnden med en sockenplan för Houtskär. En viktig del i projekten är den enkät som skickats ut till både ortsbor och sommargäster i Houtskär. Enligt Bengt Backman efterlyser man nya idéer för hur man ska öka trivseln i Houtskär och vad som borde prioriteras.

- Vi hoppas att enkäten ska leda till nya idéer när det gäller både arbete och företag, säger Backman.

Trots att befolkningsutvecklingen de senaste åren varit negativ ser Backman optimistiskt på framtiden och tror på en levande skärgård.

- Det måste vi tro. Vi har inte råd att vara pessimister, säger Backman.

Enkäten har skickats ut till cirka tusen hushåll. Enkäten finns också på Pargas webbsida och i områdeskontoret och turistinfon i Houtskär. Svaren samlas i juni och sammanställningen börjar i augusti.