Hoppa till huvudinnehåll

Striderna närmar sig Bagdad

Irakiska polismän vid en vägspärr i norra Bagdad.
Irakiska polismän vid en vägspärr i norra Bagdad. Irakiska polismän vid en vägspärr i norra Bagdad. Bild: EPA/STR irakisk polis

Det pågår hårda strider mellan sunnimilitanta grupper och den irakiska armén i staden Baquba, bara 60 kilometer från huvudstaden Bagdad. Samtidigt har landets största oljeraffinaderi tvingats stänga på grund av oroligheterna.

Baquba, nordost om Bagdad är huvudstad i provinsen Diyala och invånarna är både shia- och sunnimuslimer. Om sunnirebellerna skulle lyckas ta kontroll över Baquba skulle de också få direkt tillgång till huvudvägarna mot Bagdad.

Sunnirebellerna, eventuellt med jihadistgruppen Isis i spetsen, ska ha lyckats ta över delar av staden. Uppgifterna om striderna i Baquba är ändå rätt knapphändiga tillsvidare.

Irakiska poliskällor uppger också att 44 fångar ska ha dödats då sunnirebellerna försökte frita fångar från en polisstation i närheten av Baquba. Enligt en del av poliserna försvarades polisstationen av shiamilis och de shiamuslimska milismännen ska ha skjutit ihjäl det lilla fängelsets sunnimuslimska fångar.

Oljeraffinaderiet i Baiji stängt

Iraks största oljeraffinaderi i staden Baiji, ett parhundra kilometer nordväst om Bagdad har tvingats stänga på grund av oroligheterna. Utländsk personal har evakuerats från raffinaderiet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Sunnimilitanta grupper har erövrat delar av Baiji och omringat raffinaderiet som fortfarande bevakas av irakisk militär.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes