Hoppa till huvudinnehåll

Vad sa Schauman när han sköt Bobrikov?

En okänd tecknares version av mordet.
En okänd tecknares version av mordet. En okänd tecknares version av mordet. Bild: CC nikolaj bobrikov

Det är 110 år sedan nationalisten Eugen Schauman sköt Finlands generalguvernör Bobrikov. Vad tror ni han sa strax innan skotten brann iväg? Vi har en del förslag.

I går (16.6) var det precis 110 år sedan nationalisten Eugen Schauman sköt Finlands generalguvernör Nikolaj Bobrikov. Och just i dag (17.6) är det precis 110 år sedan han dog, eftersom det tog ett tag innan han erkände sig besegrad av skotten.

Det tog tre skott innan Bobrikov föll ner till marken, eftersom de första skotten antagligen träffade en av hans tusen medaljer. Efter mordet sköt Eugen sig själv (den här gången krävdes det endast två skott).

Om det någonsin görs en actionfilm om 1900-talets början i Finland så kommer Eugen Schauman att spela huvudrollen, och det viktigaste att ha då är en slags catch phrase. Alltså något han säger precis innan han skjuter. Precis så där som när Sean Connery skjuter någon med en harpun och säger: I think he got the point.

Vad var det då som Eugen Schauman eventuellt sa strax innan han sköt?

Vi vet att Bobrikov gick ner för en trappa, och där blev skjuten, men eftersom det är väldigt svårt att göra ljud för en rysk man som går ner för en trappa, så ändrade vi det lite grann: Bobrikov pratar i telefon, och steppar ner för trappan.

Så där, då har ni gunderna. Här är förslagen.

Ted

- Han var ju väldigt nationalistisk Eugen, så han kanske sade något ut Fänrik Ståls sägner.Janne

- Han var säkert en grym stekare från Helsingfors.Fredrika

- Jag är inspirerad av Ekenäs, och han hade säkert någon släkting i där.Lyssnarna

Det kom in många fina förslag från lyssnarna. Här är två av dem.

Guldkornen

Vi sparar guldkornen till sist. Speciellt den absolut sista versionen i klippet är guld. Totalt, helt äkta guld. Det var säkert så där det gick till.

Fick du inte nog? Här kan du lyssna på hela snacket, med ännu fler roliga förslag.

Nyligen publicerat - X3M