Hoppa till huvudinnehåll

Bastukvasten – en hälsosam njutning

alexandras bastukvast
alexandras bastukvast bastukväll på strömsö

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Doften av björklöv är intimt förknippad med bastubad, och det är bastukvastens förtjänst. Bastukvast, badkvast, björkkvast, basturuska… kärt barn har många namn.

En basturuska förhöjer helt klart bastubadet, och är lätt att göra själv. Tiden runt midsommar är bäst för att ta björkris till kvastarna, så nu kan man passa på att göra en hel massa och spara så att man har ett helt år framöver.

Vi har i huvudsak två björkarter – vårtbjörk och glasbjörk – och det är vårtbjörken man helst ska använda till kvastarna. Den har hårdare blad som sitter fast bättre på kvisten, så en vårtbjörkskvast håller länge och man slipper få så många blad som yr omkring i bastun.

Lättast ser man skillnad på bladen. Vårtbjörk har triangulära blad med dubbelsågad bladkant, glasbjörk har mer ovala blad.

Olika sorters björklöv
Till vänster glasbjörk, till höger vårtbjörk. Vårtbjörken är den man använder till bastukvastar. Olika sorters björklöv olika björklöv

Men eftersom glasbjörken har mjuka blad ger den ifrån sig mer doft, så om man vill ha extra doftande kvastar kan man sätta några kvistar glasbjörk i mitten av kvasten.

Det finns många sätt att binda kvastar på, och de har olika namn i olika delar av landet. I västra Finland heter de ”vihta” och i östra Finland ”vasta”. På sina håll har varje familj sitt eget sätt att binda kvastar. Här finns många traditioner, men inga egentliga rätt eller fel.

Kvastarna brukar göras 40-60 centimeter långa, och längden gör man efter tycke och smak. Samma sak med bredden, vissa gillar långa smala kvastar och andra föredrar korta knubbiga.

Såhär gör du:

 1. Skala av löven från de nedersta 10-15 centimetrarna till ett handtag. Lägg sedan björkkvistarna i en fin bukett med den ljusare undersidan av bladen utåt, för den mörkare sidan blir klibbig av fukten och fastnar lätt på huden.
 2. När man är nöjd med längden och tjockleken på kvasten binder man ihop den på två ställen vid handtaget.
 3. De skickliga kvastbindarna binder ihop kvastarna med björk- eller rönnvidjor, men det går också bra att använda trädgårdssnöre. Avsluta med en ögla för att hänga upp kvasten på tork.

Det vanliga sättet att bevara kvastarna är att torka dem och sedan blötlägga dem en stund före bastubadet. Själv föredrar jag att frysa in kvastarna, ordentligt invirade i plastfolie.

När jag då tar fram dem mitt i vintern får de tina en stund innan jag tar av plasten, och sedan doftar det ljuvligt av färsk björk i bastun.

När man ska använda kvasten sitter man först i bastun en stund tills man börjar svettas och huden är varm och mjuk. När det börjar klia lite och svetten rinner är det dags för kvasten. Slå först mjukt över hela kroppen och sedan gradvis hårdare om det känns behagligt.

Björklöven innehåller saponiner som fungerar som en slags mild tvål och hjälper till att tvätta bort fett och smuts från huden på ett skonsamt sätt. Det som doftar så ljuvligt i björklöv är eterisk olja, och den är antiinflammatorisk och smärtstillande.

Man använder alltså bastukvastar för att få bort döda hudceller som kliar, för att bli ren och för att lindra smärta i muskler och leder. Förr hände det att reumatiker använde nässelkvastar i bastun, men det är något som kräver viss tillvänjning.

Den som vill ha en lite tuffare behandling kan testa att binda in en kvist enris i kvasten för lite mer ”riv”. Enris stimulerar också cirkulationen, ännu mer effektivt än björken.

För att variera doften kan man också binda in några kvistar pepparmynta eller skvattram (getpors) i kvasten. Numera säljs även eklövskvastar för personer med grov hy, och eukalyptuskvastar som öppnar andningsvägarna och motverkar förkylning. Det finns också basturuskor i plast som marknadsförs som mer hygieniska och allergivänliga.

Ett gammalt knep för att vinna kärlek är att efter bastubadet samla in alla björklöv som fastnat på kroppen, torka och pulvrisera dem och sedan smuggla in dem i den åtråddes mat eller dryck.

Tänk på att enligt allemansrätten får man inte klippa kvistar av levande träd. På egen mark går det bra, eller om man har markägarens tillstånd. Personligen föredrar jag att hämta björkkvistar i slyskog, där det förr eller senare kommer att röjas ändå.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.