Hoppa till huvudinnehåll

Håll koll på elden under midsommaren

Skogsbrand i Kelviå
Arkivbild: Skogsbrand i Kelviå Skogsbrand i Kelviå Bild: Kalle Niskala/YLE kelviå

Österbottens räddningsverk påminner om farorna inför midsommaren. Kolla varningarna och se upp med vinden.

När det råder varning för skogsbrand är det förbjudet att bränna en midsommarbrasa eller att göra upp annan öppen eld. Kontrollera om varningar är ikraft på meteorologiska institutets webbplats.

Tänd inte på när det är hård vind och se till att det finns släckningsutrustning och vatten nära till hands. Lämna inte brasan utan översyn och sköt eftersläckningen ordentligt.

Den som tänder en öppen eld ansvarar för eventuella skador. Man behöver inte anmäla till räddningsverket om enskilda midsommarbrasor men man måste se till att öppen eld inte orsakar fara eller rökolägenheter.

När det gäller grillning ska man komma ihåg att brinnande fett inte får släckas med vatten eftersom branden bara sprids av det. Räddningsverket uppmanar att placera en släckningsfilt i närheten av grillen.

Om du firar midsommar i en främmande eller även en bekant miljö är det skäl att redan på förhand ta reda på noggranna adress- och koordinatuppgifter så att hjälpen kan sändas till händelseplatsen. Kartkoordinattjänsten som finns på http://www.112.fi/ hjälper att bestämma noggrann position.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten