Hoppa till huvudinnehåll

Evira publicerar lista på "vilda grönsaker"

Brännässla är en av vår många ätbara vilda växter. Bild: YLE webbdoktorn

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har publicerat en lista på ätliga växter i Finlands natur. Listan upptar allt från bekanta skogsbär till mindre välsedda ogräs.

Förteckningen är avsedd som guide för dem, som vill dra nytta av allemansrätten och samla in ätbara växter i skog och mark.

Totalt upptar listan 32 arter. Där finns information om vilka delar av respektive växt som kan användas som föda, samt om deras eventuella biverkningar.

Evira har inte utrett växternas hälsoeffekter. Och då det gäller insamling av växter till försäljning, framhåller verket uttryckligen att det är försäljaren som svarar för hälsoeffekterna, i enlighet med livsmedelslagstiftningen.

Förteckningen sammanställdes med tanke på finländarnas ökande intresse för vilda växter som livsmedel. Uppgifterna bygger på hur växterna traditionellt har använts.

- Artkännedom är ytterst viktigt. Vid sidan av de ätbara växterna förekommer i Finlands natur också många giftiga växter, påminner överinspektör Sanna Viljakainen vid Evira.

Listan är inte slutgiltig, utan Evira tar in expertutlåtanden som kan leda till ändringar.

Eviras förteckning upptar följande arter:

björkar (både vårtbjörk och glasbjörk), blåbär, blålusern, brännässla, daggkåpa, en, gran, gullris, hallon, humle, islandslav, kamomill, kirskål, kummin, kvanne, kvickrot, lingon, ljung, maskros, mjölke (mjölkört, duntrav, rallarros), mjölon, rundsileshår (sileshår, daggört), rödklöver, röllika (rölleka), rönn, smultron, sprängticka, svart vinbär (tistron), vitklöver, åkerbär, åkerfräken, älggräs

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö