Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk jihadistkvinna intresserar Skyddspolisen

Foto av beslöjad kvinna med stormgevär på Facebook
Foto av beslöjad kvinna med stormgevär på Facebook Bild: Yle radikal

Skyddspolisen utreder eventuella hot från en kvinnlig finländsk islamist. Kvinnan har på Facebook framfört hot mot shiamuslimer och möjligen också Skyddspolisen själv.

I bilder som kvinnan laddat upp på Facebook ses hon posera med ett stormgevär, och med något som hon påstår är en självmordsbomb. Kvinnan säger att hon rest till Syrien, där det finns en mängd shiiter att ta död på.

Skyddspolisen uppger sig veta vem kvinnan är. Enligt Skypos kommunikationschef Jyri Rantala tar man inte ställning till de konkreta inläggen.

Rantala säger att det i Finland finns ett par hundra riskpersoner, och att de blivit fler de senaste åren. De här personernas göranden och låtanden övervakas noggrannare av myndigheterna än de vanliga medborgarnas.

- Vi har haft kännedom om det aktuella fallet. Vilka följderna sedan blir, det måste myndigheterna besluta om i samråd. Det är intern fråga för myndigheterna, som inte ska göras offentlig, konstaterar Rantala.

Han vill inte ta ställning till om fallet uppfyller kriterierna för brott.

Skyddspolisen bedömer att risken för terrordåd har stigit i Finland, då det i landet bor allt fler människor med koppling till händelserna i Syrien.

- Den här jihadistkvinnan angriper shiamuslimer, och tvisterna mellan shia- och sunnimuslimer är en central del av konflikten i Syrien. Också på det planet kan situationen i Syrien ha verkningar för Finlands del, säger Jyri Rantala.

(Mikko Leppänen / Yle Uutiset)

Läs också