Hoppa till huvudinnehåll

Flyttlasset gick från Korsnäs till Vasa

Janna Blomqvist och Ann-Carine Nordmyr
Jaana Blomqvist och Ann-Carine Nordmyr Janna Blomqvist och Ann-Carine Nordmyr Bild: Yle/Anna Ruda ann-carine nordmyr

Den här veckan har Yrkesakademin i Österbotten flyttat ut från sina utrymmen i Korsnäs. Av de 25 anställda har ungefär hälften flyttat till Yrkesakademins utrymmen i Gamla Vasa och resten flyttar till Närpes.

Bild: Yle/Sonja Rundt göran östberg

Många av de anställda har jobbat länge i Korsnäs och Göran Östberg beskriver flytten som tung.

- Det här är ju en sorgeprocess som tar sin tid och personalen borde få allt stöd som den kan få för det här är en stor omställning för många, säger Östberg.

Östberg anser att personalen inte har fått tillräckligt med stöd i flyttprocessen.

- Det skulle ha varit jättebra om ledningen skulle ha varit här så att personalen skulle ha fått framföra sina bekymmer och fått svar på sina frågor, säger Östberg.

Känslosam flytt

En av dem som har flyttat från Korsnäs till Gamla Vasa är Jaana Blomqvist. Hennes flyttlådor kom för en dag sedan och nu är de uppackade. Hon beskriver flytten som känslosam.

- I går när jag fick allt på plats kände jag att det här nog blir bra, säger Blomqvist.

Flytten till Vasa innebär längre arbetsresor för dem som har jobbat i Korsnäs. Blomqvist har haft ett skrivbord i Vasa redan under våren och hunnit vänja sig vid de nya utrymmena.

- Jag kommer ju att lära känna många nya människor, men det tar ju en tid att hitta den nya tillhörigheten. det är lite som att byta jobb fastän det är i samma organisation, säger Blomqvist.

Hyreskontrakt i Korsnäs

Yrkesakademins enheter i Kristinestad och Korsnäs stänger för att spara pengar. I Korsnäs har yrkesakademin ett hyreskontrakt med kommunen ända fram till slutet av år 2018 och Österberg ställer sig kritiskt till den omtalade inbesparingen.

- De tomma lokalerna kostar Söfuk ungefär 250 0000 euro per år, så det blir ju en dryg miljon euro, säger Östberg.

- Det är synd att vi lämnar Korsnäs både för YA och för hela bygden. Korsnäsborna har haft mycket nytta av YA och vi har haft ett bra och sammansvetsat gäng där, säger Blomqvist.

Vad som blir bättre med flytten har Östberg svårt att se.

- Vi har ju haft ett starkt varumärke här i Korsnäs och utbildat massor med folk under 50 år, säger Östberg.

En annan som har flyttat från Korsnäs till Gamla Vasa är Ann-Carine Nordmyr. Hon kommer att ha samma arbetsuppgifter också efter flytten.

- Jag kommer närmare dem jag jobbar med, men Korsnäs lämnar jag ju. de längre arbetsresorna blir jobbiga när jag inte är van, säger Nordmyr.

Läs också:
Tio får gå från Yrkesakademin

Läs också