Hoppa till huvudinnehåll

Hangö får naturiststrand

Fötter vid havet.
Naturister får simma i Hangö på sommaren. Fötter vid havet. Bild: Yle/Malin Valtonen naturiststranden i hangö

Naturister får en egen strand på Tulludden i Hangö. Det beslöt den tekniska nämnden i Hangö på sitt möte i går. Naturisterna får använda stranden fram till slutet av det här året och efter det kommer det att göras en utvärdering före ett nytt tillstånd ges.

Enligt tekniska nämndens ordförande Seppo Immonen (SDP) är det i Hangös intresse att ha en naturiststrand.

- Nämnden var enig om att det är viktigt att naturisterna får Tullstranden redan den här säsongen. Det finns bara två andra naturiststränder i Finland och enligt turistbyrån skulle en naturiststrand hämta mera turister hit. Jag tycker att man måste prova, säger Immonen.

Hangös strand den tredje i Finland

De två befintliga naturiststränderna i Finland finns i Yyteri i Björneborg och på Rönnskär i Helsingfors.

Flera olika förslag för naturiststranden har diskuterats, men enligt tekniska nämnden är dynområdet söder om Tulludden det som lämpar sig bäst.

- Stranden måste vara lite skyddad. På Tullstranden kan man skilja åt den allmänna stranden och naturisstranden, säger Seppo Immonen.

Området är inte en ny simstrand, som innebär vissa skyldigheter, utan ett markområde so naturister får samlas fram till slutet av det här året. Efter årets slut ska en utvärdering göras. Bland annat ska slitaget på området följas upp.

Naturiststranden öppnar tidigast i mitten av juli. Om det inom två veckor kommer in rättelseyrkanden i ärendet kan det dröja ännu längre före naturisterna får använda stranden.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland