Hoppa till huvudinnehåll

Hårda strider vid Iraks största oljeraffinaderi

Oljeraffinaderiet i Baiji, Irak.
Oljeraffinaderiet i Baiji, Irak. Bild: EPA/STR baiji

Striderna om Iraks största oljeraffinaderi i Baiji har fortsatt mellan regeringsstyrkor och sunnirebeller ledda av Islamiska Staten Irak och Levanten Isis. Samtidigt överväger USA luftangrepp på begäran av Iraks regering.

Myndigheterna i Irak uppger att säkerhetsstyrkorna har återtagit full kontroll över raffinaderiet i Baiji. Tidigare på torsdagen uppgav lokala vittnen att sunnirebeller hade hissat upp sina svarta fanor i vakttornen, vilket tydde på att rebellerna hade erövrat raffinaderiet.

De sista 250-300 arbetstagarna vid oljeraffinaderiet evakuerades på torsdagen under en kort vapenvila.

USA överväger luftangrepp

Sunnirebeller anföll raffinaderiet tidigt på onsdagen. Samtidigt vädjade Irak om hjälp från USA med att slå till mot sunnimilitanta grupper. USA har inte uteslutit luftangrepp och överväger alla möjligheter, enligt Reuters.

USA:s utrikesminister bekräftade idag att USA också kan tänka sig dela information med Iran. USA tänker ändå inte samarbeta med landet i samband med konflikten i Irak.

- Vi är intresserade av att kommunicera med Iran. Så att iranierna vet vad vi tänker, att vi vet vad de tänker och att vi delar information så att människor inte gör misstag, sade den amerikanske utrikesministern John Kerry i en intervju till NBC News.

Samtidigt som sunnirebellerna tar sig våldsamt fram i norra Irak avvisar Saudiarabien beskyllningar om att landet finansierar terrorism.

- Iraks premiärminister beskyller Kungariket för att sponsorera terrorism vilket är en löjlig anklagelse då Saudiarabien har kriminaliserat terrorism, framförallt ISIS, sade Saudiarabiens utrikesminister Saud al-Faisal enligt Reuters.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki har beskyllt Saudiarabien för att finansiera sunnirebeller i Irak.

Raffinaderiet i Baiji ligger bara 250 km norr om Bagdad, nära staden Tikrit.

Baiji står för över en fjärdedel av oljeproduktionen i Irak. Ifall rebellerna får kontroll över raffinaderiet hotas den inhemska bränsletillförseln.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes